KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

SVS prý malým výrobcům život nekomplikuje

16/10/07

www.agris

Jako zavádějící dnes označil mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben informace o tom, že za problémy malých výrobců a malých zemědělců mohou veterináři.

„Pokud někdo vycházel ze situace před vstupem ČR do EU a krátce po přijetí, kdy opravdu řada zpracovatelů měla problémy s dodržením veterinárních podmínek, a promítá-li tato fakta do dnešních dní, uvádí, slušně řečeno, velmi zavádějící informace. Prostě, dnes je to jinak,“ zdůraznil Duben.

Podle něj se v naprosté většině setkávají krajské veterinární správy s malými chovateli a malými producenty, kteří si uvědomují, že pokud chtějí na trhu uspět, a o jejich produkty je zájem, musejí mít všechno v pořádku. O tom podle Dubna svědčí mimo jiné následující údaje:

V kraji Libereckém je například 5 schválených a registrovaných kozích farem a další dvě jsou ve schvalovacím procesu. Tyto malé farmy s několika desítkami koz mají minimlékárny a prodávají sýry bez problémů. Přitom částka na pořízení tohoto technického zařízení se pohybovala okolo 500 tisíc korun.

V kraji Jihočeském jsou čtyři schválené malé mlékárny, ve kterých se vyrábějí mléčné výrobky z kravského i kozího mléka. Jedna malá mlékárna a biofarma je nyní schvalována a rovněž tak jedna farma, kde se zároveň věnují agroturistice. Navíc lze zmínit, že v Jihočeském kraji je také zaregistrováno zhruba dvacet prodejců syrového mléka, tj. jde o prodej ze dvora.

„Lze říci, že podnikat v malém se dá, a zdá se, že tyto živnosti mají zejména v oblastech se specifickými klimatickými, ale i „turistickými“ podmínkami, budoucnost. Na nezájem si zřejmě nemohou stěžovat dvě malé farmy v nadmořské výšce 800 metrů na okrese Prachatice, ani kozí farma nedaleko Rožmitálu pod Třemšínem,“ konstatoval Duben.

SVS navíc podle něj v současné době připravuje snadno využitelný návod o podmínkách menších podnikatelů. „Dále lze uvést, že i na krajské úrovni spolupracují se Střediskem ekologických informací Rosa s cílem poskytovat malým chovatelům takové informace o veterinární legislativě, aby se vyhnuli možným problémům,“ připomněl mluvčí.