KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Reforma skrývá pasti na podnikatele

04/10/07

Zdroj: www.ihned.cz

Praha, 1. 10. 2007

Daně budou příští rok složitější.

Na úlevy z pojistného si lidé počkají.

Na podnikatele, o jejichž přízeň se před volbami ODS ucházela slibem daňového přiznání na jediné stránce, čeká nepříjemné překvapení. Daně budou příští rok podle expertů oslovených Hospodářskými novinami naopak složitější.

A do reformního batohu se dostaly i některé další "pasti". Největší se skrývají v dlouho očekávaných stropech na odvody pojistného a v daních z příjmu pro firmy.

Složitější daně

Kdo čekal nejen nižší, ale i jednodušší daně, spletl se. "Daňové přiznání za rok 2008 dá určitě víc práce než za rok 2007," říká Jan Fischer z poradenské firmy PricewaterhouseCoopers.

Výrazně složitější než dnes bude dát dohromady základ, z něhož se daně počítají. Jeden příklad za všechny: až dosud se firmy vůbec nemusely zabývat propočty úroků z úvěrů a půjček. Mohly je započíst do nákladů, ať byly jakkoliv vysoké. Reforma však dává jasný limit, který se bude odvíjet od úrokových sazeb. Podobná komplikace se objevuje třeba u finančního leasingu nebo příjmů zaměstnanců, kteří zároveň pracují v cizině.

První bere stát

Ještě komplikovanější jsou stropy na pojistné. Od ledna budou od odvodů osvobozeny příjmy nad čtyřnásobek průměrného platu (asi 84 tisíc korun měsíčně). Úlevy, a tedy vyššího čistého příjmu se ale lidé nedočkají hned v lednu. Stropy se totiž nepočítají měsíčně, ale ročně. Každý tak nejdřív musí dát státu, co mu za rok patří, teprve poté bude jeho příjem od pojistného osvobozen. Úleva tak přichází až ve chvíli, kdy má stát na účtu od zaměstnance 126 tisíc a od firmy 353 tisíc korun pojistného. Ten, kdo vydělává sto tisíc měsíčně, se jí dočká až v listopadu, člověk s příjmem 200 tisíc korun bude mít předplaceno v červnu.

Čekání na úlevu zároveň lidem zvyšuje daně. Ty se totiž počítají ze superhrubé mzdy, tedy i pojistného, které platí firma. "Uznávám, že jsme stropy nastavili tak, aby byly výhodné spíš pro nás než pro podnikatele," říká ministr práce Petr Nečas. "Je to nová věc a trochu riziko. Báli jsme se, že by firmy všelijak kličkovaly a snažily se ušetřit ještě víc. Mohou být rády, že stropy konečně vůbec mají." Nečas však zároveň dodává, že vláda je ochotna jednat a stropy upravit.

Výpověď do měsíce

I přes tyto výhrady se však po reformě bude v Česku podnikat lépe než před ní. Vláda navíc chystá pro podnikatele další změnu, po níž volají – liberálnější zákoník práce. Nečas včera v TV Prima řekl, že navrhne zkrácení výpovědní lhůty ze současných dvou na jeden měsíc. Odstupné by se naopak zvýšilo ze tří na čtyři měsíční platy.