KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Producenti obilí i řepky si letos polepší

17/07/07

Zdroj: AK ČR

Stanislav Hečlo, donedávna šéf ZOD Brniště směřoval na trh větší, evropský. Před více než dvěma měsíci se stal Area manažerem pro Čechy u německé drůbežářské firmy Velisco, která obchoduje naveliko s drůbežím masem. Přesně řečeno je specializovaná na krůtí maso.

Tamní obchodníci velmi bedlivě sledují pohyb cen krůtího masa na evropském i světovém trhu a samozřejmě se zajímají  i o náklady s tím spojené. Jelikož na ceně krůtího masa se v dobrém, či špatném výrazně podepisují ceny krmiv, němečtí obchodníci dopředu svým manažerům avizují, jak se bude trh s obilím a s řepkou vyvíjet. Prý se cena potravinářské pšenice může letos přehoupnout nad 6 tisíc korun a krmného obilí nad 4 tisíce korun. I producenti řepky mohou být letos spokojeni, protože podle německých obchodníků bude řepka s cenou kulminovat i kolem 7 500 korun za tunu. To by potom  20 procentní nárůst cen masa, jak si v úterním vydáním Blesku spočítal kolega Michal Achremenko nebyl přesný,ale podle „německých“ odhadů by vyšplhal až ke 30 procentům. Pro zemědělce specializované čistě na rostlinnou produkci by to znamenalo  tučný rok, pro živočišnou výrobu  ale zvonění hrany, protože náklady na  každý kilogram přírůstku by  byly likvidační.
Stejného názoru byl i náměstek ministra zemědělství Stanislav Kozák, který přiznal, že i k jeho sluchu dolehla zpráva o vynikající ceně za řepku, ale jako odborník se raději drží víc při zemi a reality. U řepky po diskusích se zpracovateli se domnívá, že by cena mohla být mezi 6 300 až 7 100 korunami za tunu. Po debatě s novým generální ředitelem Setuzy Martinem Procházkou ví, že tento velký zpracovatel bude řepku nakupovat nejen na výrobu metylesteru,ale i pro potravinářské využití. Zároveň ale náměstek poznamenal, že z loňské sklizně je na skladech ještě  200 tisíc tun a pokud jde o potravinářské využití, může cenou řepku trumfovat levnější surovina jako je především soja a potom se jí tolik pro výrobu jedlých olejů a margarínu nenakoupí. Zatím je sklizeň v začátcích a tak nelze činit nějaké razantní závěry, vše může být koncem července zcela jinak.Jedno je ale už nyní jisté, krmný ječmen letos „vychází“ velmi dobře. Podle Kozáka je jeho úroda za posledních 15 let nejlepší a nakupuje se za  3 700 korun tuna.