KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

V rámci welfare by si měla mít prasata s čím hrát

20/06/07

Zdroj: www.agris.cz

Prase je podobné člověku nejen uspořádáním svých vnitřních orgánů a všežravostí, ale také tím, že je hravé. Jak v této souvislosti upozorňuje mluvčí Státní veterinární správy ČVR (SVS) Josef Duben, znamená to v praxi počítat při chovu prasat s tím, aby chovaná zvířata „neměla dlouhou chvíli“. Je to také jeden z požadavků na welfare, neboli dobrou pohodu chovaných zvířat.

Povinnost „hraček“ pro prasata (manipulovatelného materiálu, který jim umožňuje etologické aktivity) vychází z ustanovení směrnice Rady 91/630/EHS, kterou se stanoví minimální požadavky pro ochranu prasat. Hovoří o tom podrobně čtvrtý odstavec přílohy k této směrnici: „Prasata musejí mít trvalý přístup k dostatečnému množství materiálu, který jim umožňuje etologické aktivity, jako je sláma, seno, dřevo, piliny, houbový kompost, rašelina nebo směsi takových materiálů, které neohrožují zdraví zvířat.“ Dále pak v odstavci 5 je uvedeno, že prasnice a prasničky musejí mít stálý přístup k manipulovatelnému materiálu, který splňuje alespoň příslušné požadavky

„Ustanovení této směrnice jsme převzali do naší vyhlášky č. 208/2004, o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat. V § 3 Minimální standardy pro ochranu prasat se uvádí, že prasata musejí mít trvalý přístup k dostatečnému množství materiálu, který jim umožňuje etologické aktivity, jako je např. sláma, seno, dřevo, piliny, kompost, rašelina nebo směsi takových materiálů, které neohrožují zdraví zvířat,“ uvedl mluvčí.

Podle Dubna je vhodná je například klasická podestýlka, jako nejlepší se jeví dřevěné klacky, které se snadno odstraní, například kompostováním. Nelze určitě doporučit žádné předměty z umělých hmot. Samozřejmě, pokud je řeč o chovu prasat, nestačí jen se starat o jejich „zábavu“, ale chovaná zvířata musejí mít v první řadě dostatek kvalitního zdravotně nezávadného krmiva a stálý přísun ke zdravotně nezávadné napájecí vodě.

V současné době probíhají kontroly inspektorů krajských veterinárních správ v těch chovech, které čerpají dotace fondu Sapard; probíhají podle platných právních předpisů ČR, tedy i podle vyhlášky č.208/2004 Sb.

Zařazeno v Aktuality, Prasata, WELFARE