KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Nutriční doplňky mědi zvyšují užitkovost

12/04/07

Zdroj: ÚZPI

Výzkumníci z Illinois uvádějí zvýšení užitkovosti prasat po přidání organické mědi do krmiv, která již obsahují oxid zinečnatý.

Podle odhadu výzkumníků se může příznivý účinek přídavku organické mědi do krmiva s vysokým obsahem kysličníku zinečnatého projevit ve vyšším zisku a to 0,19 až 0,44 USD/prase (v závislosti na ceně krmiva).

V praxi se běžně aplikují do krmných dávek odstavených prasat měď nebo zinek ve farmakologické hladině jako ne antibiotické stimulátory růstu. Přidání anorganického zdroje mědi do krmné dávky, která již obsahovala oxid zinečnatý nevykazovalo žádné další zlepšení užitkovosti. Společný účinek oxidu zinečnatého a organického zdroje mědi nebyl dosud testován.

Dřívější výzkum provedený na univerzitě v Illinois dokázal , že doplněk mědi v organické formě (jako amino kyselinový komplex) v množství 100 ppm, nebo v anorganického formě jako síran měďnatý v množství 250 ppm zvyšuje příznivý vliv na užitkovost prasat. Zdá se, že měď přidávaná do krmiv odstavených prasat s obsahem oxidu zinečnatého má aditivní vliv na jejich užitkovost. Během 6týdnního období zjistili, že doplněk mědi zvyšuje denní přírůstek o 47 g /prase bez přídavku zinku a o dalších 31 g/prase při použití oxidu zinečnatého.

Výsledky uvádějí další zvýšení užitkovosti prasat po přídavku mědi v aminokyselinovém komplexu do krmiv obsahujících oxid zinečnatý. Podle výzkumníků by výsledky výzkumu mohly ovlivnit rozhodnutí výživářů o tom, zda přidávat ještě organickou měď do krmiv již obohacených zinkem.