KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Vláda chce zprůhlednit penzijní fondy  

02/03/07

Zdroj: ČTK

Ministerstva práce a financí připravují novelu zákona o penzijním připojištění, která má…

28. února 2007

Ministerstva práce a financí připravují novelu zákona o penzijním připojištění, která má zvýšit výnosy klientů penzijních fondů a zároveň do nich přilákat víc peněz. Základem novely je oddělení majetku fondů od peněz, které si v nich ukládají jejich klienti. Píšou to dnešní Hospodářské noviny s tím, že zákon je zároveň základním kamenem chystané reformy penzí. Na ní se však politici ještě neshodli.

Česko je jednou z mála zemí, kde je dosud majetek fondů i klientů společný a fondy tak mohou nekontrolovaně sahat i na peníze klientů. "Povede to ke zprůhlednění systému a posílení důvěry v připojištění," citují HN náměstka ministra financí Milana Šimáčka. Novela by měla být hotova v červnu a platit by mohla od začátku příštího roku. "Neznám detaily, ale oddělení majetku ve fondech jsme připraveni podpořit. I my prosazujeme, aby úspory ve fondech byly co nejbezpečnější," uvedl místopředseda ČSSD a bývalý ministr práce Zdeněk Škromach.

Vyšší bezpečnost vkladů je jedním z motivů oddělení majetku fondů. Druhým důvodem jsou nízké výnosy, které i přes státní podporu penzijní fondy připisují klientům. "Naším cílem je penzijní připojištění zatraktivnit. Diskutovat budeme o možném zvyšování státního příspěvku s rostoucí dobou spoření, v úvahu přichází i nárůst daňových úlev," uvedl Jiří Král z ministerstva práce a sociálních věcí.

Penzijní připojištění mělo ke konci loňského roku přes 3,6 milionu lidí a využívalo ho tak víc než 60 procent práceschopných Čechů.

Zařazeno v Zákony ,vyhlášky