KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Srovnatelné podmínky českým potravinám

08/03/07

Zdroj: AK ČR

Praha 7.3.2007

Proč má spotřebitel kupovat české potraviny?

• Jsou kvalitnější
přísnější vyhlášky, kvalitní dozorové orgány, velké partie surovin z velkých farem, kvalifikovaná pracovní síla/
• Jsou čerstvější
např. mléčné výrobky v průměru o 48 hodin/
• Nejsou anonymní
dohledatelnost „od vidličky po stáj“/


Jak je to z dovozy potravin?

• V roce 2005 se dovezlo za 81,8 mld. Kč potravin a živých zvířat
  z toho za 10,6 mld. Kč masa a drobů /vývoz = 2,7 mld. Kč/
• Potravinářský průmysl snížil od vstupu do EU zaměstnanost o 7.000 osob, zemědělská prvovýroba o 20.000 osob


Co se stane, když zmizí domácí konkurence?

• Například to, že brambory mohou stát až 20 Kč/kg


Výstup profesionálních průzkumů trhu potravin:

• 58% oslovených spotřebitelů má chuť kupovat české potraviny


Politika Agrární komory:

• Provedeme průzkumy trhu všech hlavních potravinových komodit
• Oslovili jsme první české politiky a požádali o pomoc a podporu
• Oslovíme české spotřebitele a požádáme o podporu
• Začali jsme jednat s obchodními řetězci
• Budeme monitorovat kvalitu dovezených potravin v obchodních řetězcích
záhada „perpetum mobile“ neexistujícího zbylého odpadního masa
• V případě potřeby přistoupíme k podobným akcím, k jakým čas od času přistupují zemědělci ve starých zemích EU
• 

Ing. Jan Veleba
prezident AK ČR