KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Shoda k zavedení stropu pro odvody na sociální a zdravotní pojištění  

21/03/07

Zdroj: ČTK

Měly by se počítat nejvýše z pětinásobku průměrné mzdy. Předpokládá to...

  12. března 2007

Sociální demokraté chtějí zavést strop pro odvody na sociální a zdravotní pojištění a na příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Měly by se počítat nejvýše z pětinásobku průměrné mzdy. Předpokládá to návrh novely, který skupina poslanců ČSSD předložila v těchto dnech sněmovně. Dolní komora se jím začne zabývat asi v dubnu. Nejprve se musí k předloze vyjádřit vláda. Kabinet ODS, lidovců a zelených se zavedení stropu pro odvody počítá ve svém programovém prohlášení.

Ministr práce Petr Nečas (ODS) o stropu mluví od svého nástupu do funkce loni v září. Podklady k jednání o důchodové reformě, které na podzim předal parlamentním stranám, zavedení maximálního vyměřovací základu pro platby pojistného obsahují. Zmiňují se o pětinásobku průměrné mzdy. V následujícím roce by se pak strop snížil na čtyřnásobek a v dalších letech by se dostal na trojnásobek průměrné mzdy. ČSSD se o stropu odvodů mínila loni v listopadu ve svém programovém dokumentu Agenda 2010, v němž popsala své vládní záměry.

Nyní zaměstnanci žádný strop vyměřovacího základu nemají. U lidí s nejvyššími platy tak vzniká nepoměr mezi tím, co odvádějí a co ze sociálního systému dostávají. "Tento nepoměr již překračuje hranici solidarity sociálního systému," uvedli poslanci ČSSD. Podle nich to vede i k obcházení zákona, jako je třeba sjednávání práce "načerno".

Také Nečasovy podklady k jednání o důchodové reformě se zmiňovaly o překročení hranice solidarity sociálního systému a velkém nepoměru mezi odvody a dávkami, které lidé s vysokými příjmy v případě nouze dostanou. Materiál vyzdvihoval i zvýšení konkurenceschopnosti firem, když by měly nižší náklady na odvody.

Autoři novely navrhli, aby maximální hranice ve výši pětinásobku průměrné mzdy platila od roku 2008 pro zaměstnance, zaměstnavatele i pro osoby samostatně výdělečně činné. Socialisté očekávají, že jejich novela by od příštího roku snížila příjmy rozpočtu z pojistného na sociální zabezpečení a z příspěvku na politiku zaměstnanosti o 2,2 miliardy korun ročně a příjmy ze zdravotního pojistného o miliardu korun. Podle nich je to návrh "fiskálně uměřený" a nenaruší stabilitu veřejných rozpočtů.

Novelu předložili bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka, bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban, bývalý ministr práce Zdeněk Škromach a poslankyně Hana Šedivá. Uvedli, že jejich předloha sníží náklady na práci. "Myslíme si, že to je ve prospěch konkurenceschopnosti hospodářství," řekl dnes ČTK Urban.

Českomoravská konfederace odborových svazů jednotlivá opatření vládního programu trojkoalice rozebrala. Podle odborářů jsou některé kroky protichůdné. Stanovení stropu pro odvody kritizovaly, stát by prý přišel o sedm miliard.

 

Zařazeno v Zákony ,vyhlášky