KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Odvodový strop  

15/03/07

Zdroj: ČTK

"Čím více vyděláte, tím více odvedete." Tento princip by mohl od příštího roku doznat určité změny.

Sociální demokraté chtějí zavést strop pro odvody na sociální a zdravotní pojištění a na příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Měly by se počítat nejvýše z pětinásobku průměrné mzdy. Předpokládá to návrh novely, který skupina poslanců ČSSD předložila ve sněmovně. Dolní komora se jím začne zabývat asi v dubnu.

Nyní zaměstnanci žádný strop vyměřovacího základu nemají. U lidí s nejvyššími platy tak vzniká nepoměr mezi tím, co odvádějí a co ze sociálního systému dostávají. To vede i k obcházení zákona, jako je třeba sjednávání práce "načerno".

Autoři novely navrhli, aby maximální hranice ve výši pětinásobku průměrné mzdy platila od roku 2008 pro zaměstnance, zaměstnavatele i pro osoby samostatně výdělečně činné.

Jaké jsou rozdíly ve stanovení vyměřovacího základu pro účely sociálního a zdravotního pojištění, se dozvíte na semináři Komplikované mzdové výpočty – jak předejít chybám v oblasti mzdové, sociální, zdravotní a daňové – akce bonus v hodnotě 300 Kč.

Zdravotní pojištění, pojistné na sociální zabezpečení, důchodové pojištění – také v těchto pojmech tápete a nevyznáte se v neustálých změnách? Pak si pořiďte Mzdovou účtárnu aktuálně – a všechno Vám bude jasné!

Zařazeno v Zákony ,vyhlášky