KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Kvůli rakouskému masu hrozí blokádami PROTEST ZEMĚDĚLCŮ

21/03/07

Zdroj: HN

Rakouským ekologickým aktivistům se nelíbí jaderná elektrárna Temelín, českým zemědělcům rakouské maso v tuzemských obchodech. Formu protestu zvolili stejnou – blokádu společných hraničních přechodů.

Šéf Agrární komory Jan Veleba totiž včera oznámil, že zemědělci do konce března uspořádají blokády na hranicích s Rakouskem. Nelíbí se jim, že do Česka od jižních sousedů proudí stále více vepřového masa a českému chovu prasat tak hrozí kolaps.

Chování obchodních řetězců podle něj způsobuje tuzemským zemědělcům ztráty přes 2,4 miliardy korun ročně.

Veleba neuvedl přesný termín plánovaného protestu ani počet hraničních přechodů, kterých by se týkaly. Kromě hraničních přechodů chtějí zemědělci blokovat také vybrané obchodní řetězce.

Společnost Ahold otevřela loni v srpnu balírnu masa v polském Krakově, odkud zásobuje své obchody v Česku, Polsku a na Slovensku. Nákup českého masa tím snížila na pětinu. Podobně se zachoval řetězec Interspar, který ve více než polovině obchodů zrušil prodej českého masa a začal dovážet maso z Rakouska.

Firma Spar, jež obchody Interspar provozuje, nyní nehodlá aktivity Agrární komory komentovat. »Platí, co jsme řekli už dříve,« konstatoval včera mediální zástupce firmy Jan Vávra.

Ředitel Sparu Martin Hruška je nyní na služební cestě v USA. Nedávno v rozhovoru pro HN uvedl, že důvody pro dovoz jsou ryze ekonomické.

Čeští podnikatelé podle něj neuměli nabídnout maso náležitě zpracované a za požadovaných dodacích podmínek. Například většina dováženého hovězího masa se ovšem podle něj v Rakousku jen zpracovává, ale pochází ze zvířat z českých chovů.

Dalším řetězcem je podle Veleby Tesco, které dováží až polovinu veškerého prodaného masa.

Snahu Agrární komory nechápou tuzemští potravináři a její akci označují za nesmyslnou. »Přece nemůžeme bránit volnému obchodu zboží. To by snad Němci měli dělat třeba blokády kvůli dovozu plzeňského piva?« kroutí hlavou prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík.

Potravináři chtějí s řetězci jednat, aby spotřebitelé dostávali víc informací o kvalitě tuzemského zboží. »Vedle toho pracujeme v rámci evropské Konfederece potravinářů na určité regulaci chování řetězců,« dodává Camplík.

Agrární komoře pak navrhuje, aby společně volili spíš pozitivní kampaň. »Můžeme třeba spolu udělat propagaci kvalitního hovězího masa z domácích chovů,« navrhuje Camplík.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič míní, že na chování rakouských aktivistů, kteří blokují hranice kvůli jadernému Temelínu, by Česko nemělo reagovat podobným způsobem.

»Užitečnější bude sejít se u jednoho stolu s našimi zemědělci, potravináři i obchodníky a vyříkat si problémy,« uvedl včera s tím, že takové setkání chce uskutečnit co nejdřív. Poukázal i na to, že z Rakouska do země neproudí nejvíc potravin, hlavními dovozci jsou spíše Německo nebo Polsko.

Kromě blokád bude dalším krokem zemědělců rozdávání informačních letáků před obchodními řetězci, které dovážejí převážnou část masa ze zahraničí. »Při minulé akci jsme rozdali asi šest tisíc letáků, tentokrát jich budou statisíce, uvedl Veleba.

Za jeden z důvodů současného stavu Veleba označil i způsob rozdělování dotací, který znevýhodňuje chovatele prasat, kteří nevlastní žádnou půdu. A také cenovou politiku řetězců, které tlačí na nižší výkupní ceny.

Plánované blokády a rozdávání reklamních letáků jsou podle Veleby poslední možností, jak zachránit tuzemský chov vepřového masa.