KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Diskriminace z pohledu úřadů práce  

15/03/07

Zdroj: ČTK

Málokterý z českých zaměstnanců si oficiálně stěžuje na nerovné zacházení. To však neznamená, že neexistuje.

Úřady práce v Česku dostávají jen minimální počet stížností na diskriminaci v práci a při přijímání do zaměstnání. Podle úředníků o nerovném zacházení však svědčí výpovědi klientů. Jen málokdo si ale nakonec oficiálně stěžuje. Nejčastěji se terčem nerovného zacházení stávají starší lidé. Někteří si stěžují na to, že jsou pro firmy staří, i když jim bylo nedávno teprve čtyřicet. Problém s hledáním práce mívají i ženy s malými dětmi a Romové, ale také postižení.

Mostecký úřad práce udělil kvůli diskriminaci jednu pokutu. „aměstnavatelé si však dávají pozor. Věk, rasa či mateřství se ve zdůvodnění odmítnutí adeptů neobjeví.    Úřady na Zlínsku řešily loni dvě stížnosti na diskriminaci při přijímání. Nejčastěji na nerovný přístup upozorňují ženy, a to kvůli věku či dětem.

Oblastní inspektorát práce pro Královéhradecký a Pardubický kraj evidoval loni 22 stížností. Za leden a únor letošního roku se na úřad obrátil jediný zaměstnanec. Podle inspektorů si lidé stěžují hlavně na diskriminaci kvůli věku a zdravotnímu stavu. Mnoho dotčených se ale na inspektory neobrátí. Nejznámějším případem se na východě Čech stala kauza matky tří dětí Marcely Zupkové, která se ucházela o práci v univerzitní jídelně v Hradci Králové. Firma ženu odmítla kvůli tomu, že je Romka. Zupková na ní vysoudila 250 000 korun.

Romce Renátě Kotlárové se zas po soudním jednání omluvila firma Rossmann a zaplatila jí 50 000 korun. V její chebské prodejně se žena ucházela o práci. Vedoucí jí ale tvrdila, že místo je obsazeno. Další uchazečce ho nabídla. Tuto zájemkyni sehrála členka Poradny pro občanství, občanská a lidská práva, která s Romkou spolupracovala.

Brněnský úřad práce loni zaznamenal sedm případů diskriminace, pokutu neudělil. Nejčastěji měli problém starší lidé a ženy. Podle mluvčí úřadu Ivany Ondrákové jsou zaměstnavatelé čím dál obezřetnější a opatrnější. Odmítaným příslušníkům menšin prý sdělují, že chtějí jinou kvalifikaci. Jiným důvodem bývá to, že místo je obsazené. Petr Kubačka ze sdružení IQ Roma servis popsal, že pracovník organizace si po telefonu ověří, že místo je stále volné. Za rok se prý sdružení setká se 30 Romy, kteří při hledání práce narazí na diskriminaci.

Že nejsou znevýhodněny jen ženy, lidé před důchodem či Romové, dokládá případ mladého muže ze Semilska. Ucházel se o místo prodavače. "Byl odmítnut, firma měla totiž zájem o ženu," řekla ČTK pracovnice semilského úřadu práce. Za diskriminaci pak zaměstnavatel zaplatil pokutu.

Některá ustanovení vnitřních firemních předpisů mohou být – i přes dobrý úmysl zaměstnavatele – klasifikována jako diskriminační.  Jak je tedy formulovat správně? Návod naleznete v měsíčníku HR Tip.

Zařazeno v Aktuality