KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

V bryčce s bratry Nováky

13/02/07

Zdroj: AK ČR

Kdo se díval na novoroční zemědělský magazín, pravidelně vysílaný na ČT 1,mohl zahlédnout v živém rozhovoru s jihomoravským hejtmanem Stanislavem Juránkem i Jiřího Papeže, předsedu zemědělského výboru Parlamentu, předsedu Asociace soukromého zemědělství ČR Slánska Petra Nováka, a prezidenta Agrární komory ČR Jana Velebu.

Po debatě slovo dalo slovo a v minulém týdnu Jan Veleba splnil, co slíbil a navštívil farmu bratrů Nováků v Horní Kamenici u Slaného.

„Když jsem přijel na farmu, vrátil jsem se do svého dětství. Hospodář Petr Novák právě zapřahal do bryčky. Posadil mě do ní a už jsme uháněli polnostmi na další farmu, na které řídí jeho bratr Pavel opravárenské dílny firmy,“ vyprávěl nadšeně Jan Veleba. Ani netušil, že ten hezký dopis, co jsme v minulém týdnu zveřejnili v Zemědělci, patřil dalšímu hostitelovu bratrovi Miroslavu Novákovi. Až na místě samém, v Horní Kamenici, zjistil, že ti dva fajn chlapi, co ho povezou v bryčce jsou bratři Novákové, co sedlačí na dva a půl tisících hektarů na Slánsku. „Povídali jsme si o zajímavých věcech kolem českého zemědělství, jak společně dál, jak přesvědčit politiky a hlavně, jak překonat rozpory a domluvit se,“ svěřil se Veleba. Symbolickým zakončením příjemného a užitečného dne bylo setkání a beseda s členy ASZ Slánska a dalšími zemědělci v kulturním domě v Královicích. Přišla jich téměř stovka.