KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Rozvedení muži – požehnání pro firmu? 

01/02/07

Zdroj: ČTK

 
Zdroj: ČTK
Nejvíce času v zaměstnání tráví rozvedení muži, pro které se práce stává náhradní aktivitou za rodinu.

Podle závěru výzkumu, který provedl    Sociologický ústav Akademie věd ČR tráví v práci nejvíce času rozvedení muži. Paradoxně je ale právě tato skupina se svým zaměstnáním nejméně spokojena. Práce se pro tyto muže  totiž stává náhradní aktivitou místo rodiny, avšak pouze zaměstnání k životní spokojenosti nestačí.

"Není to tak, že by někdo byl spokojený s pracovním životem a vůbec nebyl spokojený se soukromým," vysvětlila Dudová. Podle ní se obě sféry chovají jako spojené nádoby. Pokud někoho uspokojuje jeho rodinný život, zároveň ho více baví i jeho práce.

Nejméně často podle ní pracují svobodní muži. "Patří do nižších socioekonomických vrstev a je mezi nimi vyšší podíl ekonomicky neaktivních než u jiných kategorií rodinného stavu," píše ve své studii. Například svobodných manažerů po třicítce je podle Dudové v Česku jen minimum. Svobodní muži jsou také méně často než ženatí se svou prací spokojeni. Naopak u žen doba strávená na pracovišti s jejich rodinných stavem takřka nesouvisí

Rozvedení muži jsou rovněž nejvíce ze sledovaných skupin nakloněni práci o víkendech. Ochotu k tomu projevilo téměř 60 procent z nich. Mezi rozvedenými ženami se práci o sobotách a nedělích nebrání asi třetina z nich, mezi vdanými pouze čtvrtina. Vdané ženy se často dostávají do konfliktů se svou mateřskou a manželskou rolí, proto udávají i nižší spokojenost s prací než ženy svobodné. 

Z výzkumu rovněž vyplývá, že práci přisuzuje svůj rozchod asi 30 procent Čechů a Češek. Častěji bývá příčinou kariéra muže. V evropském měřítku patří Česko mezi země, kde se lidé rozvádí nejvíce. Končí takto bezmála každé druhé manželství. Vrchol počtu rozvodů má ale ČR podle demografů již asi za sebou. Vyšší míry rozvodovosti než ČR dosahuje Švédsko, Belgie a Finsko. Naopak nejméně se rozvádí lidé v tradičně katolických státech – Polsku, Chorvatsku, Itálii či Španělsku.

Zařazeno v Aktuality