KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Levné hovězí z brakovaných krav?

27/02/07

Zdroj: AK ČR

Zhruba po 500 letácích rozdávali zemědělci z agrární komory vždy u jednotlivých Intersparů kolemjdoucím a spotřebitelům. Bylo tomu v místech, kde se od poloviny příštího týdne bude prodávat hovězí maso z Rakouska v AKCI s 18 procentní slevou.

Jak zemědělci zjistili, u některých cedulek oznamující akci je i douška, že jde o maso z českých býků vyvezených do Rakouska, kde byli poraženi a toto maso se doveze. Má to ale dost podstatný háček.Zatímco u nás čeští veterináři vyžadují u každého kusu hovězího masa přesné označení z jaké je stáje, o jak staré jde dobytče , u dováženého masa tomu tak není.“Zástavový skot ve váze zhruba 250 kilogramů na dokrmení do necelých 600 kilogramů se vyvážel především ale do  Itálie, Německa a Španělska. Do Rakouska to bylo mnohem nižší množství,“ uvedl Kamil Malát, ředitel Českého svazu chovatelů masného skotu. „Tím, že se doveze hovězí maso z tak zvaně českých býků, bez označení stáje i kusu, není jisté, že se k nám nebude především expedovat maso ze starých brakovaných krav,“vyjádřil obavy Malát. „Naopak mám silné podezření, že  kvalitní maso z mladých býků masných plemen a jejich kříženců zůstane na rakouském trhu a u nás se bude se slávou nabízet maso starých krav,“ řekl Malát.Potom 18% slevy na tomto hovězím mase by nebyla sleva,ale naopak velmi drahé maso z krav, které se nakupují  u nás ve farmářské ceně  za třetinu ceny proti býkům. „Farmářská cena za kilogram živé váhy býka je 45 korun kilogram. V Rakousku je maso z býka dražší,“ řekl Malát.

„Na dováženém hovězím mase se stáj neuvádí,“ potvrdil slova zástupce producentů masného skotu Milan Malena, ředitel Státní veterinární správy. Veterinář ale na balíku masa , nebo na hovězí čtvrti, pokud jde o jatečný kus starší než 30 měsíců, musí nalézt razítko rakouského veterináře. Ten tím garantuje , že byla kráva nebo býk vyšetřen na BSE. „U menších kilových balíčků  masa, nebo dokonce porcovaného  tohle vše  bude spotřebitel těžko dohledávat,“ řekl Jan Veleba, který se domnívá, že zrovna 18% sleva nemusí být pro spotřebitele výhrou. Zvláště když nelze potvrdit, že jde zrovna o maso z českých býků nebo krav. „Je to laciný trik na spotřebitele,“ dodal Veleba.

Tento marketingový tah  spotřebitelé jen tak nespolknou, míní zemědělci. Ti po celé včerejší dopoledne postávali s letáky u těch Intersparů, kde se od 1.března bude prodávat  z rakouských masokombinátů tzv.české maso. Jaké byli jejich zkušenosti, to dokládají výroky jednotlivců.

Jindřich Fryš, ředitel regionální agrární komory z Hradce Králové. „Měl jsem při jednání se spotřebiteli u supermarketu dobrý pocit, chápou naše obavy z vyklizení pole zahraničním  farmářům a zpracovatelům. Byli jsme významnými vývozci cukru, masa, obilí, teď se z nás stane země závislá na dovozech potravin. Nemáme stejné podmínky v soutěži, nižší dotace o třetinu a dodnes nikdo netuší, zda se na pole má v nejbližších dnech vysévat cukrovka nebo jiná plodina. Jsme z řepařské oblasti, uzavření 3 curkovarů je pro nás velká rána.“

Josef Oliva, ředitel Okresní agrární komory Rakovník: “Byli jsme u Intersparu ve Zličíně kde nás vyhodila ochranka i z parkoviště. Museli jsme letáky rozdávat v okruhu supermarketu, lidé nás ale chápali a byli vstřícní“.

Bohumil Dráždil, ředitel Okresní agrární komory Praha S kolegou  Rudolfem Kučerou jsme rozdávali letáky u Intersparu ve  Štěrboholech od rána, po půl hodině nás ale hlídači vyhodili a letáky nám vytrhávali z rukou, trhali a  házeli do koše. Až když přijeli  redaktoři z televize Nova zalekli se  a nechali nás letáky rozdávat. Lidé nám říkali, že právě díky sdělovacím prostředkům o naší akci vědí a že nás podporují. Zhruba deset procent dotázaných ale o naši akci nejevilo zájem a je jim to jedno. Všimli jsme si v prodejně  následujícího označení (Citujeme doslova): “AKCE, 18% sleva na maso VYPĚSTOVANÉ v ČR a zpracované v Rakousku“.

Ladislav Samec, OAK Tábor“ byli jsme vyhozeni s letáky nejen od supermarketu, ale i z parkoviště, proto jsme šli k nejbližšímu přechodu a tam jsme to rozdávali kolemjdoucím a někdy i stavějícím řidičům aut. Reakce lidí byly velmi vstřícné a příznivé, většinou o naší akci věděli z tisku a televize i rozhlasu, což nás potěšilo“.

Václav Špaček, ředitel OAK Žďár nad Sázavou: “Byli jsme u Intersparu v Brně –Vaňkovka. Rozdávali jsme od rána letáky, kolem 11 hodiny byl na nás vyslán policista, který chtěl vidět, zda naše akce je oznámená dopředu.Lidi měli o letáky zájem, jedna třetina byla netečných k akci. Máme obavy nejen z postupu supermarketů, které budou dávat čím dál tím víc přednost potravinám ze zahraničí, ale i z nákupu půdy zahraničními farmáři. ve svém důsledku by to znamenalo nerovné soupeření a pozvolný růst cen potravin v obchodní síti.“

Celkem se za včerejší den u Intersparů rozdalo na 6 tisíc letáků a v těchto akcích hodlá agrární komora pokračovat. Má podporu i u Českého svazu zpracovatelů masa a u chovatelů.