KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

 Zemědělci mohou letos přijít až o 650 mil. Kč z fondu EU

29/01/07

Zdroj: AK ČR

Praha  – Zemědělci mohou letos přijít až o 650 milionů korun z Evropského zemědělského fondu na rozvoj venkova, pokud současný ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) nezmění rozhodnutí své předchůdkyně Mileny Vicenové. Ta pozastavila přípravy na rozběh programu rozvoje venkova, který je financován právě penězi z EU.

Na tiskové konferenci v úterní podvečer po jednání s představiteli ČSSD to uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba. ČR může v letech 2007 až 2013 vyčerpat z tohoto fondu EU 2,8 miliardy eur (78 miliard korun).
    Zemědělci budou muset o podporu žádat místo na jaře až letos na podzim, a peníze tak dostanou až za rok 2008, tedy na jaře 2009. "Pokud se v následujících 14 dnech nerozhodne o zahájení programu, mám o osud fondu obavy," uvedl  Veleba. MZe již dříve podzimní termín zdůvodnilo tím, že Evropská komise program rozvoje venkova dosud neschválila, a nejsou tak jasná definitivní pravidla.
    Podle Veleby ministr Gandalovič zemědělce na  úterním setkání ve Žďáru nad Sázavou (seminář k českému zemědělství 2007-2013)ujistil, že zahájení programu bude jeho prioritou. "Chci věřit, že tomu tak bude. Nynější ministr se chová podstatně vstřícněji," dodal Veleba s tím, že v případě zahájení programu by mohli první žádosti zemědělci podávat letos v květnu a červnu, peníze následně čerpat již ve druhém pololetí letošního roku.
    Oddálením programu by se podle Veleby zhoršil obraz ČR v Bruselu. Navíc další odklad zahájení programu by způsobil, že Státní zemědělský intervenční fond by nebyl na zprostředkování peněz z fondu připraven.
    Peníze z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova se budou čerpat v rámci programu rozvoje venkova na roky 2007 až 2013, který zahrnuje řadu opatření – od dotací na údržbu krajiny, přes modernizaci zemědělství a potravinářství, rozšiřování pracovních příležitostí na venkově až po zlepšování životního prostředí a lesnické dotace. Projekty se předkládají jen v rámci některých opatření. Ekofarmáři by z něj měli dostat výrazně vyšší sazby dotací než dosud.