KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Česko v Bruselu zablokovalo zdražení piva

15/12/06

Zdroj: www.agris.cz

Cena piva se nezmění. Česko se rozhodlo vzdorovat a včera spolu s Lotyšskem řeklo ne zvýšení spotřební daně na pivo o míru inflace. Kvůli českému odporu nakonec spadla ze stolu celá plánovaná úprava spotřebních daní u alkoholu. Finové, kteří nyní předsedají EU, prosazovali jako kompromis zvýšení daně o 4,5 procenta.

V případě českého piva by se přitom navýšení nijak neprojevilo, protože už dnes v Česku platí vyšší daň, než o kolik by stoupla minimální sazba v případě prosazení finského kompromisu. Přesto byl český ministr proti z „principiálních důvodů“.

„Nemohli jsme na něco takového přistoupit, když je v Evropě daň na víno nula, vytvářila by se tak nerovná konkurence mezi vínem a pivem,“ uvedl po jednání ministr financí Vlastimil Tlustý. Podle něho by čeští pivovarníci měli mít stejné daňové podmínky jako vinaři. Víno je však díky vytrvalému lobbingu tradičních vinařských zemí, například Francie a Itálie, od daně osvobozeno.

Český ministr pak svoji „misi za české pivo“ podtrhl dovozem sudu piva až do budovy Evropské rady, kde se obvykle ministři EU scházejí. Tam ho předal svému finskému kolegovi. Tlustý pak spolu se svým doprovodem navíc na klopě nosili odznáčky Czech Beer (české pivo).

Je to teprve podruhé v historii českého členství v Evropské unii, kdy se Češi postavili do pozice rebela a využili práva veta. Poprvé letos v lednu spolu s Poláky a Maltou Česko zablokovalo dohodu o sníženém režimu daně z přidané hodnoty.

Poté, co Češi řekli ne zvýšení daně na pivo, většina zemí se postavila proti dalšímu finskému návrhu: zavést automatický růst daně na alkohol podle toho, jak by v EU rostla v následujících letech inflace.

Zvyšování daní u alkoholu se tak na dlouhou dobu odsouvá. Příští rok předsedá EU Německo a málokdo předpokládá, že by se tématu samo ujalo.