KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

V cukru jde o politickou diskriminaci

30/11/06

Zdroj: AK ČR

Na demonstraci zemědělců před německou a britskou ambasádou v Praze, kde ke zhruba dvěma stovkám zemědělců a davu novinářů a kameramanů uplynulou středu hovořili za Agrární komoru ČR její prezident Jan Veleba a za Svaz pěstitelů cukrové řepy Zdeněk Joudal, zazněla i dosud ne úplně známá fakta.

„V České republice zavřením tří cukrovarů v nejúrodnějších řepařských oblastech klesne výroba cukru o dvaadvacet procent,“ uvedl Miroslav Jirovský, předseda Zemědělského svazu ČR. Zároveň řekl, že společnost Eastern Sugar, která zavírá pět cukrovarů v nových členských zemích, vybudovala v Německu lihovar na zpracování cukrové řepy pro výrobu biolihu. Kromě jiného i z tohoto důvodu považují zemědělci rozhodnutí této německo-britské společnosti za politické, nikoli jen ekonomické. V České republice ani v Maďarsku jim nic nestojí v cestě a svůj záměr realizují, v Polsku je tomu jinak. „Od polských kolegů víme, že kvóta na cukr je přidělena na zemědělce, mají své dodávkové právo zakotvené v ústavě. Polská vláda ještě před vstupem do Evropské unie dokonce zakotvila do ústavy přesné znění o dodávce řepy,“ informoval předseda Regionální agrární komory Hradec Králové Jaroslav Vojtěch.

Evropská unie sice vlastní celkovou kvótu na cukr, tu ale rozdělila na jednotlivé země. Zemědělci proto i zemědělské komisařce EU Mariann Fischerové Boelové zazlívají, že tento problém s odnětím části kvóty bere jen jako podnikatelské rozhodnutí určité nadnárodní společnosti.

Zemědělci předali memoranda předsedům Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Senátu a doručili i do kanceláře premiéra ČR Mirka Topolánka.