KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Poslanci podpořili plošné přimíchávání biopaliv bez podpory

15/11/06

Zdroj: www.agris.cz

Poslanci podpořili plošné přimíchávání biopaliv bez podpory

Poslanecká sněmovna se ve středu 8. listopadu přiklonila k rozhodnutí vlády o způsobu uplatnění biopaliv v dopravě.

Informovala o tom dnes mluvčí ministerstva zemědělství Táňa Králová „Poslanci při hlasování o novele zákona o spotřebních daních podpořili cestu, kterou vládě doporučila ministryně zemědělství Milena Vicenová, tedy plošné přimíchávání biopaliv bez jakékoliv podpory,“ zdůraznila Králová. Na biopaliva používaná ve směsi s fosilními palivy nebudou žádné daňové úlevy. Sněmovna současně odsouhlasila návrh šéfa Strany zelených Martina Bursíka osvobodit čistá biopaliva od spotřební daně. Díky tomu, že plošné přimíchávání biopaliv bude bez podpor, není nutné tento způsob jejich uplatnění konzultovat s Evropskou komisí. Česká republika bude ale muset žádat o schválení nulové spotřební daně na čistá biopaliva. Sněmovna zároveň vládě uložila připravit víceletý program na podporu biopaliv a získat pro něj souhlas v Bruselu. Vládu také poslanci pověřili, aby urychleně řešila otázky pěstování energetických plodin s důrazem na pomoc pěstitelům.

Poslanci podle mluvčí také současně s novelou zákona o spotřebních daních schválili změnu zákona o pohonných hmotách, která velmi pomůže zemědělcům. „Rozhodnutí poslanců, že provozní sklady pohonných hmot v zemědělských podnicích nebudou muset splňovat stejné požadavky jako na komerční čerpací stanice, vítá také ministerstvo zemědělství,“ uvedla Králová. Pro pozměňovací návrh, který předložil předseda zemědělského výboru sněmovny Jiří Papež, hlasovalo 167 ze 172 přítomných poslanců, žádný nebyl proti. Nehrozí tedy, že zemědělci, kteří skladují pohonné hmoty pouze pro vlastní potřebu, nebudou moci v této praxi pokračovat.

Zdroj: www.agris.cz

Zařazeno v Aktuality