KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ceny kuřat jsou pod náklady chovatelů

10/11/06

Zdroj: AK ČR

Ceny kuřat jsou pod náklady chovatelů

Domácí produkci drůbežího masa podle Agrární komory ohrožují nízké výkupní ceny, které jsou pod náklady chovatelů. "Ceny jsou stlačeny tak nízko, že podle našeho názoru dojde ke snížení domácí produkce a k nárůstu dovozů," řekl novinářům prezident AK Jan Veleba.

Levná kuřata na pultech obchodů, třeba za 28 korun za kilogram, zřejmě potěší spotřebitele. Podle chovatelů je ale takový pohled krátkozraký. Potvrzují, že současné výkupní ceny kolem 19 korun za kilogram živého kuřete jsou pro ně likvidační. Hrozící omezování produkce bude podle nich mimo jiné znamenat ztráty pracovních míst a další přebytky obilí, které se nevyužije jako krmivo.

Drůbeží maso bylo jedinou komoditou živočišné výroby, která v posledních pěti letech vykazovala růst produkce i spotřeby, podotkl šéf komory. Letos se ale trh stále nevzpamatoval z důsledků ptačí chřipky, kvůli níž klesla spotřeba drůbežího v jiných evropských zemích a do tuzemska proudily tamní levné přebytky. To stlačilo i ceny v ČR.

Podle producentů drží ceny stále nízko obchodní řetězce a vliv hrají také dovozy z jiných zemí. "Obáváme se toho, že tuto dobu nepřežijeme," řekla novinářům Ludmila Balková z firmy Výkrm drůbeže Velká. Stoupá podle ní cena energií, zdražily i krmné směsi, jen výkupní ceny kuřat se nezvedají.

Zhruba 19 korun za kilogram nestačí pokrýt náklady, které jsou kolem 20 korun, v zimě kvůli topení ale i o 1,7 koruny výš, doplnil ředitel společnosti Poděbradská Blata Tomáš Havránek. Producenti se shodují, že za kilogram by potřebovali alespoň 21,5 až 22 koruny.
Zpracovatelé také u drůbeže nejásají a nelíbí se jim především dovozy  z Brazílie a Polska. Odtud přichází zejména prsní svalovina drůbeže v tzv. křehčeném stavu, upravená v masírovacích zařízeních. Do tkáně se vmasíruje voda, polyfosfáty a umělá barviva.Tím maso i z dlouhodoběji skladované drůbeže vypadá svěže.Je tomu ale do doby,než se dá na pánev a vyteče z něj množství vody.Podle Zdenka Jandejska, spolumajitele firmy Rabbit je v současné době až 10 tisíc tun drůbežího masa na skladech a nízké ceny, za něž se nabízejí kuřata jsou výprodejní. I on ale lituje toho, že český trh pomalu v drůbeži vyklízí svou pozici.Přitom podle Zdeňka Štěpánka, generálního ředitele firmy Xaverov a.s. je právě u české drůbeže garance vysoké kvality.

„Bohužel levné kuře, někdy  dokonce za pouhých 19 korun kus je vstupenkou k odbytu dalšího zboží v supermarketu.Na  levné potraviny se do obchodní sítě lákají zákazníci,“ řekla Balková. Přitom podnákladové ceny nepřipouští zákon.„Přestože předchozí snahy v tomto směru nebyly moc úspěšné, hodlá Agrární komora iniciovat novelu zákona o hospodářské soutěži, která by omezila některé praktiky řetězců. Prodej za ceny pod náklady odporuje i současnému zákonu o cenách,“ uvedl Veleba. Z řady dřívějších podnětů ministerstvu financí prý ale uspělo jen minimum.