KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Zavedení eura může svádět obchodníky a výrobce ke zvyšování cen, uvádí se v analýze MPO

17/08/06

Zdroj: AGROWEB

V České republice by se podle plánů vlády mělo začít eurem platit od roku 2010. Zavedení jednotné měny euro by mohlo svádět obchodníky a výrobce k rychlému zvyšování cen, které jsou nyní v Česku nižší než v řadě členských zemí Evropské unie. To by po překročení únosné míry mohlo vést k oslabení konkurenceschopnosti domácí produkce. Nepříznivé dopady by se mohly objevit i v obchodní i platební bilanci a tempu růstu ekonomiky, upozorňuje se v analýze analýzy ministerstva průmyslu a ochodu (MPO).

Podle analýzy MPO zprůhlední přechod na společnou měnu existující rozdíly cenových hladin i mezd v ČR a většině zemí EU. To samo o sobě může obchodníky, ale i producenty motivovat k urychlení procesu vyrovnávání cen. Například v roce 2000 podle MPO činila relativní cenová hladina konečné soukromé spotřeby v ČR 47 procent průměru EU a do roku 2004 vzrostla o osm procent. Akcelerace růstu cen spotřebního zboží na pultech obchodů by se podle MPO následně odrazila i v tlaku na rychlejší zvyšování mezd.
V analýze MPO se dále uvádí, že pokušení českých obchodníků zvyšovat po zavedení eura ceny zboží může výrazně snížit silný konkurenční boj na tuzemském trhu. Zároveň v ní ale stojí, že rozdílnost cenových hladin byla dobře známou skutečností v celém předchozím období a nevedla dlouhodobě k eskalaci inflace. Rozdílné cenové hladiny přetrvávají i ve stávajících zemích eurozóny. Růst cen spotřebního zboží by měla i nadále tlumit převaha nabídky a silné konkurenční tlaky na vnitřním trhu.
Zvyšovat ceny zboží se hned při přechodu na euro podle MPO pokoušeli například obchodníci v Itálii, Španělsku či Německu. Naopak spotřebitelé v Rakousku a Finsku byli spokojeni. V Rakousku bylo zdražování při přechodu na euro zakázáno zákonem. Ve Finsku po zavedení eura dokonce klesla inflace, píše se v analýze MPO.
Zdražení veškerého zboží a služeb po zavedení eura se podle nedávného průzkumu vypracovaného pro úřad vlády obávají tři čtvrtiny Čechů. Vyšší ceny způsobené vstupem do eurozóny očekávají nejen odpůrci jednotné evropské měny, ale i dvě třetiny jejích zastánců. Podle obchodníků v Česku problémy se zvyšováním cen po zavedení eura kvůli silné konkurenci v maloobchodě nehrozí. Potvrdila to mluvčí maloobchodní společnosti Ahold Czech Republic Kateřina Černá, když sdělila, že v ČR se absolutní důraz klade na ceny. Obchodní řetězce naopak budou nadále soutěžit v tom, který z nich nabídne zákazníkům nejlepší cenu na trhu.
Také ekonomové uklidňují, že velké obavy nejsou na místě a zásadní zdražení po přijetí eura nenastane. To na červnovém semináři v Praze potvrdil například Nabil Jijakli z Evropské komise. Podle něj v důsledku přijetí eura vzrostly ceny v evropských zemích o 0,1 až 0,3 procenta.
Po zavedení eura budou české úřady spolu se spotřebitelskými organizacemi zřejmě podrobně hlídat, zda například obchodní řetězce neodůvodněně nezdražují své výrobky. Podle dřívějšího vyjádření náměstka ministra financí Tomáše Prouzy by například již půl roku před vstupem do eurozóny mohly být ceny v obchodech povinně uváděny v obou měnách a přepočet v korunách by musel zůstat ještě dva roky po přijetí eura.

Zařazeno v Aktuality