KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

O škodách až po žních

30/08/06

Zdroj: AGROWEB

Případné náhrady škod, které způsobilo nepříznivé počasí při letošní sklizni, projednají zástupci agrární komory a ministerstva zemědělství až po skončení žní na základě definitivních údajů. Obě strany se na tom dohodly minulý týden

Podle komory deště z počátku srpna značnou část úrody obilí znehodnotily a standardní kvalitu bude mít nejvýše polovina produkce. Tržby pěstitelů za sklizeň kvůli tomu meziročně klesnou o tři až čtyři miliardy korun. "Ministerstvo zemědělství vzalo naše informace vážně a bude se tím zabývat," řekl po jednání prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Zástupci resortu podle něj berou v úvahu to, že je třeba určitě řešit zaorávky poškozených porostů. Nejhorší je prý situace na Znojemsku, kde bude zaoráno asi 1100 hektarů nepoužitelného obilí. Komora ale žádá i náhrady za pokles příjmů za sklizeň, alespoň pro nejpostiženější farmáře.
"Se zástupci Agrární komory jsme se shodli, že závěry lze učinit samozřejmě až poté, co bude úroda sklizena, až budou shromážděna veškerá čísla. Teprve pak lze vyhodnotit, zda a k jakým škodám došlo," řekl mluvčí MZe Tomáš Loskot. Potvrdil, že resort bude situaci v terénu sledovat a po skončení sklizně bude následovat další jednání.
Podle Veleby konečné rozhodování zřejmě bude až na nové vládě. "Pokud jde o pomoc, o které věřím, že k ní dojde minimálně na zaoraných plochách, to budou dlouhé peníze – nebudou tak hned," řekl. Náhrady by totiž musel odsouhlasit Brusel a první zasedání ministrů zemědělství EU je v září. Obě strany se podle Veleby také shodly na přípravě programů pojištění zemědělců proti vlivu mimořádných výkyvů počasí. Pojištění by mohl podporovat Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond.
Agrární komora uvádí, že podle odhadů bude letošní sklizeň obilí o milion tun nižší než loni a dosáhne asi 5,9 milionu tun. Problémy budou s kvalitou, protože počátkem srpna, když byla sklizena asi třetina ploch obilovin, přišly deště. Obilí poté na řadě míst začalo klíčit v klasech, porosty zčásti polehly a někde přišly i plísně. Nedostatek kvalitní úrody se může projevit i v cenách některých potravin, soudí komora. Chybět totiž zřejmě bude chlebové obilí a sladovnický ječmen standardních parametrů a špatná kvalita se dá očekávat i u krmných obilovin.
Také zástupci některých zpracovatelů potvrzují, že ceny kvalitního obilí půjdou nahoru, což ovlivní i ceny zpracovaných produktů. Podle předsedy dozorčí rady Svazu průmyslových mlýnů Pavla Filipa hrozí, že poptávka po chlebovém obilí převýší nabídku. Domácí potřeba asi 1,2 milionu tun potravinářské pšenice podle něj může být pokryta za podmínky, že mlynáři o něco sleví z kvalitativních požadavků. Část produkce ale může odčerpat silný zájem ze zahraničí, protože i v některých okolních zemích jsou s letošní úrodou problémy. Ceny pšenice tak zřejmě porostou, což se odrazí v cenách mouky a asi i pečiva, uvedl Filip. Ještě horší je prý situace u žita, kterého se bude muset značná část z potřebných 170 tisíc tun dovézt a ceny plodiny ze zahraničí jsou podstatně vyšší, dodal.
Na nedostatek suroviny v potřebné kvalitě si stěžují také sladovny. Podle obchodního ředitele Sladoven Soufflet ČR Dušana Falgeho dosavadní odhady ukazují, že i přes zmírnění kvalitativních požadavků bude z letošní úrody pokryto jen asi 55 až 60 procent potřeby sladovnického ječmene. Značnou část tak bude třeba dovézt, což se prodraží, a například Soufflet, největší výrobce sladu v ČR, tak letos může vydat na surovinu až o 30 procent víc, než kalkuloval. Sladovny proto budou muset jednat s pivovary o úpravě cen sladu. Cenu piva to ale ovlivnit nemusí, protože základní suroviny v ní tvoří jen asi jednu desetinu, uvedl Falge.

Zařazeno v Aktuality