KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

ČR může přijít o miliardové dotace z fondů EU

21/08/06

Zdroj: ihned.cz

Omezení výdajů pro ministerstva v připravovaném státním rozpočtu může vést k tomu, že resorty nebudou mít prostředky na projekty, u nichž je podmínkou spolufinancování.

StartKód: adarbo2.bbmedia.cz 3.1 Nestandard – Server: iHNed(27), Sekce: Zpravodajství Ekonomika(32), Pozice: články – big square 250×250(10), TypBanneru: nestandard(24)

<![CDATA[
var bbs=screen,bbn=navigator,bbh;bbh='&ubl='+bbn.browserLanguage+'&ucc='+bbn.cpuClass+'&ucd='+bbs.colorDepth+'&uce='+bbn.cookieEnabled+'&udx='+bbs.deviceXDPI+'&udy='+bbs.deviceYDPI+'&usl='+bbn.systemLanguage+'&uje='+bbn.javaEnabled()+'&uah='+bbs.availHeight+'&uaw='+bbs.availWidth+'&ubd='+bbs.bufferDepth+'&uhe='+bbs.height+'&ulx='+bbs.logicalXDPI+'&uly='+bbs.logicalYDPI+'&use='+bbs.fontSmoothingEnabled+'&uto='+(new Date()).getTimezoneOffset()+'&uti='+(new Date()).getTime()+'&uui='+bbs.updateInterval+'&uul='+bbn.userLanguage+'&uwi='+bbs.width;
document.write("“);
document.write(„“);
//]]>

KonecKód: adarbo2.bbmedia.cz 3.1 Nestandard

PRAHA 18. srpna

Česko by mohlo kvůli omezení výdajů pro ministerstva v připravovaném státním rozpočtu přijít o miliardy korun z evropských fondů. Podle médií pak resorty nebudou mít dost prostředků na projekty, u nichž je podmínkou spolufinancování. Evropská unie přispěje v letech 2007 až 2013 na projekty 85 procent celkových nákladů, zbytek musí žadatel zajistit sám.

Podle odstupujícího ministra dopravy Milana Šimonovského (KDU-ČSL) bude v resortu na potřebné spolufinancování chybět zhruba 20 miliard korun. Návrh nepočítá ani se 100 miliony korun na projekt zavádění internetu do knihoven, což povede například k tomu, že knihovny nebudou moci žádat o dotace na vybavení výpočetní technikou, řekla mluvčí ministerstva informatiky Klára Volná. Škrtům se zřejmě nevyhnou ani na ministerstvu průmyslu a obchodu, řekl ředitel odboru strukturálních fondů Břetislav Grégr.

Peníze v rozpočtu naopak podle odstupujícího Radko Martínka najde ministerstvo pro místní rozvoj. To zruší některé české dotační programy, čímž získá nezbytné prostředky na kofinancování. Podle Martínka by MMR mělo vyčerpat zhruba osm miliard korun z EU, což si vyžádá z národních zdrojů jednu až 1,5 miliardy korun.

Resorty doufají, že peníze z rozpočtu nakonec získají. Připomínky k rozpočtu mohou podávat na ministerstvo financí do 20. srpna.

Zařazeno v Aktuality