KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Biolíh z lihovaru u Ústí nad Labem, jehož výstavba právě začala, má směřovat hlavně na německý trh

15/08/06

Zdroj: AGROWEB

Včera začaly stavební práce na biolihovaru v Trmicích u Ústí nad Labem, který staví akciová společnost PLP. Ročně má vyrábět 80 tisíc tun bezvodého lihu do motorových paliv. Surovinou bude obilí, kterého se ročně spotřebuje přes 260 tisíc tun. Podle předsedy představenstva PLP Antonína Vávry nová továrna za 1,26 miliardy korun spustí výrobu napřesrok v srpnu až září. Odbyt produkce má společnost zajištěný na deset let, podobně jako dodávky obilí, uvedl Vávra. Investice by se měla vrátit zhruba do pěti let.

Firma předpokládá, že většinu produkce bude vyvážet, a to hlavně do Německa. "Máme určitou rezervu pro domácí trh. Dodávky na český trh budou záviset na vyjasnění podmínek a plnění závazků vládou," řekl Vávra.
Na příští rok se lihovar se zemědělci dohodl na ceně až 3000 korun za tunu obilí. V budoucnu by mohl na líh zpracovávat i cukrovku, uvažuje vedení firmy.
Továrna bude postavena v licenci švédské firmy Chematur Engineering AB. Náklady uhradí firma ze 30 procent z vlastních zdrojů a zbytek z úvěru ČSOB a České spořitelny. Společnost dostala od CzechInvestu významnou investiční pobídku.
Akciová společnost PLP byla založena v červenci 2005. Její základní kapitál je 340 milionů korun. Majoritním akcionářem je teplická firma Vodohospodářské stavby, která drží 55 procent akcií, zbytek má další česká společnost ESB.