KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Během sedmi let si venkov může v rámci schváleného programu rozdělit 93 miliard korun

17/08/06

Zdroj: AGROWEB

Vládní kabinet dnes schválil program rozvoje venkova ČR na období 2007 až 2013. Celkový příděl peněz na sedm let zhruba představuje 93 miliard korun. Přibližně 73 miliardami se na něm podílí Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova, zbytek tvoří národní zdroje. Znamená to, že se během daného období rozdělí venkovu a zemědělství třináct miliard ročně. Informovala o tom mluvčí vlády Lucie Orgoníková.

Postup vlády hodnotí zemědělský expert ODS Jiří Papež jako nesmyslný a špatný. S hlasováním o demisi by kabinet podle něj neměl schvalovat tak důležitý koncepční dokument. Zároveň však dodal, že pokud materiál nebude odeslán do Bruselu, může se k němu nová vláda ještě vrátit
Schválení programu naopak vítá agrární komora. Její prezident Jan Veleba míní, že odklady by mohly ohrozit čerpání peněz od příštího roku. S konečnou podobou dokumentu ale zcela spokojena není a bude ještě žádat navýšení peněz na modernizaci zemědělských farem. Na tento účel je určena částka převyšující miliardu za rok, české zemědělství by ale podle Veleby potřebovalo dvojnásobek.
Ministerstvo zemědělství považuje konečnou podobu programu za vyváženou. Navíc financování rozvoje venkova a zemědělství podle resortu nespočívá jen na Evropském zemědělském fondu pro rozvoj venkova.
Hnutí Duha přivítalo, že v podmínkách jsou zařazeny některé základní standardy zdravého hospodaření v lesích. Podmínkou obdržení dotace bude ponechávat na každý hektar lesa pět stromů k zestárnutí, aby zde zůstala část živin. Podle hnutí ale chybí další a podstatně důležitější požadavky, jako sázet místní druhy dřevin, tedy především listnaté či smíšené porosty, a těžit po jednotlivých stromech.
Dnes schválený program navazuje na národní strategický plán rozvoje venkova, který vláda schválila v květnu. Z roční sumy na podpory v rámci programu by mělo jít přibližně 22 procent na konkurenceschopnost zemědělství, lesnictví a potravinářství, přibližně 55 procent na zlepšování životního prostředí a krajiny, necelých 17 procent na rozšiřování okruhu hospodářských činností a podpory kvality života na venkově a přibližně pět procent na podporu záměrů venkovských partnerství. Program přitom obsahuje v rámci uvedených čtyř priorit konkrétní opatření a finanční částky.
Zemědělci tak budou moci čerpat peníze třeba na modernizaci hospodářství či nákup strojů. Peníze z programu půjdou také pro zemědělsky méně příznivé oblasti, údržbu krajiny nebo na podporu energetického využití biomasy. Obce mohou dostat peníze například na vybudování informačního střediska, stezku pro turisty či rekonstrukci objektů, které pak budou sloužit veřejnosti. Dotace mají také pomoci venkovskému obyvatelstvu v projektech směřujících k rozšiřování zdrojů příjmů.

Zařazeno v Aktuality