KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Agrofert chystá továrnu na biopaliva do Lovosic

10/08/06

Zdroj: ihned.cz

Továrnu na zpracování řepky pro výrobu bionafty chce společnost Agrofert postavit v areálu Lovochemie, která patří do skupiny Agrofert.

 

Investice se odhadují kolem miliardy korun, definitivní částku bude firma znát na podzim. Na pozici generálního dodavatele Agrofert oslovil pět subjektů včetně zahraničních, řekl ředitel obchodní divize pro oblast chemie v Agrofertu Martin Kubů.

"Studujeme nabídky od generálních dodavatelů a na podzim bychom chtěli rozhodnout, kdo závod postaví," uvedl Kubů. Zkušební provoz by měl být zahájen v polovině roku 2008. "Samozřejmě máme zájem na tom, aby část dodávek pocházela z tuzemska," dodal Kubů.

Jedním z nabízejících je společnost Chemoprojekt, která nyní realizuje podobný projekt v Ústí nad Labem, řekl generální ředitel Chemoprojektu Tomáš Plachý.

Ročně by měl závod v Lovosicích zpracovat na 400.000 tun řepkových semen. Z toho výroba metylesteru mastných kyselin, tedy samotného MEŘO, by měla dosáhnout 100.000 tun ročně. Vedle řepkového oleje by výrobna mohla zpracovávat i další olej, například sojový. Zhruba 230.000 tun za rok by měla činit výroba řepkových šrotů. Jde o zbytky ze zpracování semen, které se mohou využít v živočišné výrobě například jako krmivo, nebo v energetice.

Závod by měl vyrábět i glycerin pro použití v kosmetickém a potravinářském průmyslu. Dalším produktem by mohl být i surový olej. "Využít se dá v potravinářském průmyslu i jako obchodní komodita na světových burzách," poznamenal Kubů.

Výstavba závodu reaguje na legislativní vývoj v rámci EU. Podle rozhodnutí české vlády by se měl metylester řepkového oleje (MEŘO) přidávat od ledna 2007 do nafty a benzin by se měl prodávat s příměsí biolihu. Důvodem je snižování energetické závislosti státu na drahé ropě, omezení emisí skleníkových plynů a především zvýšení odbytu pro zemědělskou rostlinnou produkci.

"Cítíme se odpovědni za nalezení určitého nepotravinářského užití zemědělských komodit, protože evropský trh stále trpí jejich přebytkem," poznamenal Kubů.

S přidáváním biopaliv do pohonných hmot začala i státní společnost Čepro. Ještě letos do tohoto projektu investuje 300 milionů korun a nezbytným technickým zařízením chce vybavit většinu svých výdejních skladů. Prvním z nich se stala Včelná u Českých Budějovic, kde firma na konci května zprovoznila pilotní zařízení.

Výstavbu provozů MEŘO chystá i ústecká Setuza. Zkušební provoz by podle plánů měla zahájit na přelomu roku 2006 a 2007. Roční kapacita bude 100.000 tun MEŘO. Náklady převyšují půl miliardy korun. Kapacity na výrobu MEŘO Setuza rozšíří také v Mydlovarech u Českých Budějovic a v Olomouci.

S investicemi na mísení biokomponent do motorových paliv počítá i společnost Unipetrol. "Celkový objem investic v České rafinérské, které si vyžaduje realizace programu biopaliv, představuje částku přibližně 300 milionů korun," uvedla Daria Kulinska z Unipetrolu. Česká rafinérská je jednou z dceřiných firem petrochemického holdingu.

Výroba biopaliv je dražší než současné pohonné hmoty, vláda proto zvažuje státní dotace či nařízení používání zákonem. Tendr na výrobu biolihu ministr životního prostředí Libor Ambrozek loni v červnu pod tlakem médií a neúspěšných zájemců zrušil. Oficiálně pro nesoulad s pravidly EU, neoficiálně i kvůli podezřením z korupce.

Zakázku vláda tehdy předběžně stanovila na 200 milionů litrů biolihu ročně, které mělo dodávat několik firem. Získaly by státní dotace a měly by zajištěný odbyt a tržby v řádu stovek milionů až miliard korun. Nový tendr se již vyhlašovat nebude.

 

Zařazeno v Informace OD Bioetanol