KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Zemědělci, výrobci a rafinérie jsou pro státní podporu biopaliv

04/07/06

Zdroj: AGROWEB

Odkládané rozhodnutí vlády, zda podpoří a jak zavedení biopaliv, kritizuje agrární komora. „Požadujeme okamžité řešení a nastartování programu,“ prohlásil prezident komory Jan Veleba. Dodal, že komora považuje za nepřijatelné, aby biopaliva nedostala státní podporu tak, jako tomu je ve většině okolních zemí. Podobně se vyjadřují výrobci i rafinerie.

Od programu přimíchávání biosložky do benzinů si zemědělci slibují odbyt zejména pro půl až tři čtvrtě milionu tun obilí, ale i dalších plodin, například řepy a kukuřice. Tyto plodiny by se měly zpracovávat na biolíh do benzinů. Řepka se zase zpracovává na metylester řepkového oleje, přidávaný do nafty.
Pro rafinerie představuje přidávání biosložek značné problémy ekonomické i technické, upozornil předseda České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Ivan Ottis. Přes růst cen ropy podle něj biolih i MEŘO zůstávají dražší než fosilní paliva a na pokrytí rozdílu požadují rafinerie kompenzace. Přednost dávají vratce spotřební daně, která je v patnácti evropských zemích. Zavedení biopaliv bez dotací je podle Ottise přijatelné, jen pokud podpory nebudou i v okolních zemích. Společnost Čepro zase podle obchodního ředitele Jana Duspěvy podporuje přímé dotace výrobcům biopaliv.
Aby biopaliova nezvedla ceny benzinů, stála by vratka spotřební daně příští rok státní rozpočet podle propočtů 1,2 až 2,3 miliardy korun a dotace výrobcům asi 1,06 až 2,03 miliardy korun.
Největší domácí výrobce MEŘA, ústecká Setuza, se vyjádřila, že dotace nepotřebuje, pokud se zavede plošné povinné přimíchávání biopaliv. Naftu to zdraží o několik desetníků, což není při současné úrovni a výkyvech cen nafty významné, řekla mluvčí Setuzy Marie Logrová.
Podle generálního ředitele Cukrovarů TTD Oldřicha Reinbergra, které založily společnost Agroetanol TTD a ta buduje lihovar na produkci biolihu z řepy, je státní podpora nezbytná pro vyrovnání rozdílu mezi cenou fosilních paliv a biopaliv. Její potřeba bude jen dočasná, protože ropa stále zdražuje, podotkl. Nepodporovat biosložku vůbec by podle něj byla výhradně české cesta a ztížila by rozjezd programu.

Zařazeno v Aktuality