KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

V České republice přibývá včelího moru

11/07/06

Zdroj: AGROWEB

V České republice letos přibylo případů moru včelího plodu. Ke konci května bylo evidováno 110 ohnisek v 60 obcích. Uvedl to Zbyněk Semerád ze Státní veterinární správy s tím, že napadená včelstva musejí včelaři zlikvidovat, podle zákona za ně dostanou náhradu.

Kolem každého ohniska veterináři vymezí ochranné pásmo, ve kterém se kontrolují všechny chovy. V ochranných pásmech platí při včelím moru zákaz přesunu včelstev a pomůcek s výjimkou medu. Jeho konzumace není pro lidi škodlivá, uvedl Semerád.
Napadená včelstva se utratí vysířením, a poté se spálí i s úly. Kovové pomůcky se dezinfikují vyžíháním v plameni nebo louhem sodným. Spóry včelího moru jsou totiž odolné a přežívají teplotu do 120 stupňů Celsia.
Se včelím morem bojují například včelaři na Královédvorsku, kde veterináři letos nařídili likvidaci zhruba pěti stovek včelstev. Rovněž na Olomoucku se včelí mor šíří, za prvních pět měsíců letošního roku tam bylo zjištěno 29 ohnisek.

Zařazeno v Aktuality