KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Prodej půdy u nás loni vzrostl

11/07/06

Zdroj: AGROWEB

Zemědělské půdy se u nás v loňském roce prodalo asi 141 tisíc hektarů, což je téměř o pětinu více než v roce předcházejícím. Jak vyplývá z údajů ministerstva zemědělství, majitele loni změnily zhruba 3,3 procenta zemědělské půdy, tedy je podíl srovnatelný se starou evropskou patnáctkou.

Zemědělci především více nakupovali soukromé pozemky se státní podporou v rámci programu Půda. Víc se prodávala i nestátní půda mimo tento program, z velké části ji ale pořizovali zájemci pro nezemědělské účely.
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF), který poskytuje dotace na úroky z úvěrů při koupi pozemků, podle tzv. Zelené zprávy ministerstva zemědělství evidoval do konce loňského roku celkem 488 zájemců o podporu při koupi půdy, z nichž 348 vyhověl. Celkově bylo s podporou fondu prodáno 20 670 hektarů zemědělské půdy přičemž na jednu žádost se v průměru nakoupilo 42 hektarů. Podle zprávy prodej zemědělské půdy v loňském roce velmi rychle vzrostl, a to meziročně o 16 727 hektarů. Jak však uvedla Dana Malíková z PGRLF fond čekal o program Půda celkově větší zájem.
Také předseda Zemědělského svazu ČR Miroslav Jirovský soudí, že celkové nákupy se státní podporou jsou malé vzhledem k potřebě snížit podíl pronajaté půdy, na níž farmáři hospodaří. Za problém považuje administrativní náročnost této podpory a také to, že podniky nemají dost volných peněz a nákup půdy vzhledem k jiným nutným investicím zatím odkládají. Malíková k tomu vedla, že administrativní podmínky podpory již byly zjednodušeny, nicméně problémem jsou mimo jiné rozdrobené vlastnictví půdy v České republice a mnohdy nevyjasněné vlastnické vztahy.
Jak uvádí Zelená zpráva, přes polovinu celkového trhu s půdou tvořily loni prodeje státních zemědělských pozemků z Pozemkového fondu ČR, kterých fond prodal něco přes 75 tisíc hektarů, tedy o 0,2 procenta více než v roce 2004. Ačkoli trh rostl, tržní ceny zemědělské půdy loni klesly. Pozemky pro zemědělské hospodaření nad pět hektarů zlevnily v průměru na 3,58 koruny za metr čtvereční proti předloňským 3,75 koruny. Rovněž zemědělská půda pro nezemědělské účely s výměrou do jednoho hektaru byla levnější a přišla na 95,2 koruny za metr čtvereční proti 104,2 koruny za metr čtvereční v roce předchozím. Ostatní prodeje nestátní zemědělské půdy loni stouply o osm tisíc hektarů na zhruba 49 tisíc hektarů. Jde ale o plochy, které se pak často využívají jinak než zemědělsky. Například se převádí na stavební pozemky. Podle statistických údajů v České republice zemědělské půdy mírně ubývá. Loni bylo evidováno 4,259 milionu hektarů proti 4,296 milionu v roce 1989.

Zařazeno v Aktuality