KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Odhad ČSÚ: Řepky se letos sklidí víc než vloni

18/07/06

Zdroj: AGROWEB

O jedenáct procent vyšší produkci řepky v porovnání s loňským rokem předpokládá ve svých prvních odhadech sklizně Český statistický úřad (ČSÚ). Je to jak díky větší osevní ploše, která stoupla o 25 tisíc hektarů, tj. o 9,4 procenta, na 292 tisíc hektarů, tak díky předpokládanému nárůstu průměrného hektarového výnosu. Zatímco loňský výsledek byl 2,88 tuny z hektaru, letos se očekává 2,92 tuny z hektaru. Celková produkce by pak dosáhla asi 854 tisíc tun oproti loňským 770 tisícům tun.

Agrární komora i Zemědělský svaz ČR považují odhad ČSÚ za velmi optimistický.
„Letos je zaseto méně jarní řepky než před rokem, kdy byly rozsáhlejší zaorávky ozimé řepky. Asi proto zvýšila statistika očekávaný výnos, ale zdá se nám přehnaný. Výsledek bude zřejmě nižší,“ řekl tajemník Agrární komory ČR Jan Záhorka.
Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Miroslava Jirovského stav porostů nenapovídá tomu, aby výnosy byly lepší než vloni. „My očekáváme sklizeň řepky na úrovni 750 tisíc tun,“ doplnil.
Cena za řepkové semeno by podle Záhorky měla začínat sedmičkou. „O 7000 korun za tunu řepky se mluví jako o reálné ceně,“ konstatoval předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Stanislav Němec. „Výkupy na Břeclavsku ale nabízejí 6200 korun, což je naprosto neodpovídající,“ řekl Záhorka.

Zařazeno v Aktuality