KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Od ledna nebudou muset lidé chodit na úřady výpisem trestů

17/07/06

Zdroj: Verlag Dashöfer

d ledna příštího roku si lidé zřejmě nebudou muset osobně chodit pro výpis z rejstříku trestů, když budou doklad potřebovat ve správním řízení. Vláda dnes rozhodla, že úřady by od 1. ledna měly žádat o výpis samy. „Z hlediska výpočetní techniky je ministerstvo spravedlnosti připraveno tuto práci vykonávat,“ řekl po zasedání novinářům ministr spravedlnosti Pavel Němec.

K tomu, aby začal systém fungovat, bude třeba změnit řadu zákonů. Němec nevylučuje možnost, že některé resorty novely připravit za půl roku nestačí. Vše by ale mělo začít 1. lednem, takže úřady by měly první elektronické dotazy vyřizovat už v tento den.

Vláda dnes také rozhodla o uvolnění tabulkových míst pro asistenty soudců od druhé poloviny roku 2006. Podle zákona schváleného na jaře mají na pomoc asistentů nárok nejen soudci nejvyšších soudů, ale i jejich řadoví kolegové. O žádosti soudce o pomocníka bude rozhodovat předseda soudu.

Vláda sice dnes rozhodla, že navýší počet tabulkových míst pro zaměstnance soudů, peníze ze státního rozpočtu ale navíc neuvolní. Němec novinářům řekl, že ministerstvo spravedlnosti proto bude muset najít finance ve vlastních zdrojích. Nároky v letošním roce už podle něj nebudou nijak velké. S platy pro asistenty soudců budou však muset počítat politici při sestavování rozpočtu na příští rok.

Zařazeno v Aktuality