KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Mrazírny nevylučují zdražování mražených výrobků kvůli růstu nákladů

24/07/06

Zdroj:AGROWEB

Mrazírny nevylučují, že budou muset své mražené výrobky zdražovat, i když doposud na českém trhu brzdila větší růst cen silná konkurence. Mrazírenské podniky tlačí ke zvyšování cen větší náklady za elektrickou energii i naftu. Odbyt mražených výrobků v České republice však stoupá.

Podle ředitele prodeje Nowaco ČR Jana Tajovského ovlivňuje ceny výrobků nejvíce stoupající cena elektřiny, zdražování nafty a také nový silniční zákon, kvůli němuž bylo třeba zvýšit počet řidičů. Pokud bude tato situace trvat, bude podle něj firma nucena uvažovat o zvýšení cen, dodal.
Tajovský zhodnotil český trh z hlediska spotřeby mražených výrobků. Podle něj spotřeba u nás roste, například mražené zeleniny a drůbeže je v ČR srovnatelná s vyspělou Evropou. Tamní úrovni se podle něj přibližuje konzumace mražených bramborových produktů. Výrazněji ale Češi zaostávají v konzumaci mražených ryb a zmrazených hotových jídel.
Mrazírnám znepříjemňuje podnikání růst elektřiny. Loni elektřina zdražila o 13 až 14 procent, letos o další pětinu a zdražování se čeká i příští rok, poukázal ředitel společnosti Frol Petr Široký. Obecně podle něj platí, že ceny potravin poslední roky stagnují nebo i klesají, zatímco náklady rostou, takže marže výrobců se zmenšují. Chybí pak peníze na investice, do úspornějších technologií, takže nynější zdražování vstupů musí například producent mražené zeleniny Frol řešit propouštěním pracovníků.

 

Zařazeno v Aktuality