KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Extrémní horka jsou pro zemědělce špatná

24/07/06

Zdroj: AGROWEB

Horké počasí zvyšuje zemědělcům náklady. Spotřeba vody na napojení zvířat a zvlhčování vzduchu se zvyšuje. Nutná je i intenzivnější ventilace ve vepřínech a kravínech. Negativně se horko projevuje na užitkovosti, dojivost klesá. I pěstitelé brambor, řepky a obilí mohou očekávat nižší sklizeň. Informovaly o tom zemědělské organizace.

Dozrávání obilí se kvůli horku zrychlí a zrna se pak plně nevyvinou. To se projeví na produkci z hektaru, vysvětlil prezident Agrární komory Jan Veleba. Sucho a horko se podle něj může odrazit i na výnosech brambor, navíc rostou nerovnoměrně. Také semena řepky zasychají a nevyvíjejí se dostatečně dlouho, dodal předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský.
Zemědělci podotýkají, že vegetační období plodin již zkrátila dlouhá zima, po níž navíc některé porosty byly poškozeny a byly například u řepky řidší. Ve spojení s nynějšími horky tak může být pokles výnosů této plodiny výrazný, uvedl Jirovský.
Extrémní vedra jsou pro zemědělce špatná i v živočišné produkci, soudí Veleba. Vysoké teploty podle něj snižují užitkovost, konkrétně dojivost krav i hmotnostní přírůstky prasat či skotu. U vepřů jsou navíc problémy s reprodukcí, takže v dalším období zřejmě klesnou počty narozených selat, dodal Veleba.

Zařazeno v Aktuality