KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Evropská unie očekává letos vyšší produkci obilovin o jedno procento

11/07/06

Zdroj: AGROWEB

Sklizeň obilnin v Evropské unii by se měla v letošním roce zvýšit o jedno procento na 262,15 milionu tun, třebaže osetá plocha bude zřejmě o jedno procento nižší. Zvláště výrazné přírůstky by měly zaznamenat Španělsko a Portugalsko, kde loni úrodu postihlo sucho, uvedl v prognóze statistický úřad Eurostat.

Sklizeň běžné pšenice by měla vzrůst o milion tun na 116,24 milionu. U tvrdé pšenice Eurostat čeká vzestup o téměř 20 procent na 10,7 milionu tun, i když se předpokládá snížení oseté plochy, zejména ve Španělsku, o čtyři procenta. Produkce ječmene se má zvýšit o deset procent a dosáhnout 57,91 milionu tun.
U cukrové řepy Eurostat očekává pokles sklizně o šest procent na 121,79 milionu tun. Příčinou poklesu bude nová cukrová politika v EU, jejímž důsledkem bude pokles oseté plochy o devět procent na dva miliony hektarů.
U Francie a Německa, dvou největších producentů řepy v EU, Eurostat předpovídá pokles oseté plochy o dvě procenta. V Polsku se však plocha osetá řepou zmenší o 15 procent, v Itálii o 20 a v Maďarsku dokonce o 34 procent.

Zařazeno v Aktuality