KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Elektřinu čeká opět cenový skok

17/07/06

Zdroj: Ekomail

České firmy i domácnosti čeká napřesrok další zdražení elektřiny. „Tipuji tak do deseti procent,“ říká Bohuslav Bernátek z třinecké Moravie Energo, která s proudem obchoduje a zčásti ho i vyrábí. Většina odborníků odhaduje růst na deset až dvanáct procent.
Jasněji bude počátkem srpna po první aukci elektřiny, kterou uspořádá ČEZ. Na ní velkoobchodníci s elektřinou předloží své požadavky a cenové nabídky pro příští rok.
Stejnou aukci už uspořádali v Maďarsku a na Slovensku. A v obou zemích byla výsledná velkoobchodní cena vyšší, než trhy čekaly. Na Slovensku, kde letos výrobci prodávají elektřinu podobně jako v Česku zhruba po 36 eurech za megawatthodinu, vyskočila výsledná cena na 43 eur. To představuje růst 16 procent. V Maďarsku se vyšplhala dokonce až na 47,5 eura.
„Zvlášť Slovensko je signálem pro vývoj v celém středoevropském regionu,“ říká šéf ČEZ Martin Roman. „Ve střední Evropě začíná hlad po elektřině,“ dodává mluvčí ČEZ Eva Nováková. Proud zdraží jak firmám, tak domácnostem.

Zdrojů ubývá
V regionu ubývá elektráren. Koncem roku na Slovensku doslouží jeden jaderný blok v Jaslovských Bohunicích, provoz omezí uhelné elektrárny Vojany a Nováky, odstávka čeká i české Tušimice. „Poptávka po proudu roste a dá se čekat, že i u nás zájem v aukcích předčí loňskou poptávku,“ řekl analytik Petr Novák z Atlantik FT.
Na růst ceny v Česku tlačí kromě sílící poptávky i stále dražší elektřina v západní Evropě, především v Německu. „Proti zdražování naopak působí nižší cena povolenek na emise oxidu uhličitého a také to, že ČEZ vyrábí většinu elektřiny z vlastního hnědého uhlí. A to nezdražuje tak rychle jako jiné zdroje,“ dodal Novák.
Další růst ceny proudu straší hlavně podnikatele. „Drahá elektřina snižuje konkurenceschopnost celých sektorů hospodářství na úkor jednoho subjektu – ČEZ,“ zlobí se Jiří Kohoutek z Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu.
Některé firmy už kvůli drahé energii zavírají provozy. Například textilka Slezan zrušila přádelnu a přízi dováží. Delta Pekárny zase nedávno zdražily pečivo.

ČNB varuje: pozor na inflaci
Vyšší náklady na energie představují další podnět pro růst inflace. Na to včera ve své zprávě upozornila i Česká národní banka. Naléhavost, s níž bankovní rada varuje právě před inflačním nebezpečím, analytiky překvapila. Stejně jako vzkaz centrálních bankéřů: úrokové sazby se zvýší ještě tento měsíc.
Na inflační hladinu budou přitom v příštích měsících tlačit kromě elektřiny také deregulace nájemného a ceny dalších energií, například plynu. A to i přesto, že podle nedávno zveřejněných údajů Eurostatu zdražilo toto palivo loni v Evropské unii nejvíce právě českým a slovenským domácnostem.
Inflace se letos v květnu vyhoupla v meziročním srovnání nad tři procenta, a poprvé skoro po dvou letech tak prorazila pomyslný strop stanovený Českou národní bankou.

Zařazeno v Aktuality