KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Drůbež v uzavřených chovech špatně snáší tropické teploty

24/07/06

Zdroj: AGROWEB

I s úhynem drůbeže se kvůli tropickým teplotám potýkají zemědělci v uzavřených chovech. Lépe snáší vysoké teploty dobytek v rekonstruovaných kravínech s vysokými stropy. Nejlépe se daří v horku zvířatům ve volných chovech a na pastvinách, jen je třeba je dostatečně zásobovat vodou.

Agrodružstvo vlastníků v Libštátu na Semilsku bude muset brojlery ze svého chovu dodat ke zpracování při nižší váze než jindy. Dvě velké haly, kde podnik chová po 25 000 kusech kuřat, ventilátory nestačí ochlazovat. Zvyšuje se tak úhyn zvířat, sdělil předseda družstva Jaroslav Podzimek. Krávy jsou na tom podle něj lépe, zejména v rekonstruovaných chlévech s vysokými stropy, kde proudí vzduch více než ve starých kravínech. Podobné zkušenosti má i ředitel nedaleké společnosti Agro Bílá Jiří Sameš. Zdůraznil, že horké dny výrazně zvyšují spotřebu vody, podniky jí však mají dost.
Místopředseda Svazu chovatelů ovcí a koz ČR Pavel Mach, který u Frýdlantu na Liberecku chová kolem 150 ovcí plemene Romney potvrdil, že,. zvířata ve volných chovech a na pastvinách přežívají horko zatím bez problémů. Ovce tráví většinu dne vleže ve stínu, jen jim musí vozit více vody. Dodal, že zatím nejsou hlášeny žádné úhyny zvířat způsobených teplem. Informoval, že pro takové případy byl ale zřízen svépomocný fond, ze kterého mohou chovatelé rychle získat prostředky na doplnění svých stád, ale třeba i na investice, které by pomohly zlepšit zásobování vodou.

Zařazeno v Aktuality