KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Domácího medu bude i přes úhyny včelstev dostatek

18/07/06

Zdroj: AGROWEB

Průměrnou produkci medu v tuzemsku očekává letos tajemník Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka. Loňský objem 8400 tun byl nejvyšší v posledních pěti letech, letos by se měla produkce kolem 7000 tun. S průběhem jara a léta podle Peroutky mohou být včelaři vcelku spokojeni.

Kdyby dlouhá zima nezpůsobila téměř pětinové úhyny včelstev, byl by letošní výnos medu zřejmě nadprůměrný. Kvůli dlouhé zimě a chorobám uhynulo včelařům zhruba 18 procent z 550 000 včelstev, která loni zazimovala. Nejhorší situace byla v Moravskoslezském kraji, kde byly ztráty v průměru čtvrtinové. O málo lépe na tom byly Jihočeský a Olomoucký kraj, kde uhynula přibližně pětina včelstev.
Domácí spotřeba medu se podle Peroutky pohybuje kolem 6000 tun, takže přes velké zimní ztráty včel by měl být medu dostatek. Zhruba 1000 tun se ročně doveze, domácí producenti by měli zhruba 2000 tun vyvézt. V letošní produkci budou podle dosavadních hlášení chovatelů drtivě převládat světlé nektarové medy nad tmavými medovicovými.

Zařazeno v Aktuality