KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Zemědělské a potravinářské přebytky se zřejmě dostanou k nejchudším i v ČR

08/06/06

Zdroj: AGROWEB

Česká republika se má podle návrhu ministerstva zemědělství zapojit do programu na pomoc nejchudším obyvatelům. V jeho rámci Evropské unie vykupuje zemědělské a potravinové přebytky, které často směřují s dotací na export. Letos bude tato potravinová pomoc fungovat ve čtrnácti zemích unie, včetně šesti nových členských států. Zásoby, které Evropská komise uvolní z intervenčních skladů pro program pomoci v ČR, nabídne Státní zemědělský intervenční fond ve výběrovém řízení ke zpracování či zabalení. Výběr dodavatelů, kteří tyto činnosti zajistí, by mohl podle ministerstva začít po 1. říjnu.

V případě nedostatku zemědělských přebytků skladovaných v tuzemsku mohou být zásoby pro účely programu přesunuty z jiného členského státu unie. Evropská unie by na potravinovou pomoc z intervenčních zásob v České republice měla podle odhadů dát ročně asi jedenáct milionů korun, záleží však na počtu příjemců této pomoci. Český státní rozpočet program nezatíží.
Do stanovené definice nejchudších by měly u nás být distribuovány hladká mouka, těstoviny, máslo, sušené plnotučné mléko a cukr krystal. Distribuci zajistí podle návrhu Česká federace potravinových bank a Sdružení Česká katolická charita.

Zařazeno v Aktuality