KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

V ČR uhynula kvůli tuhé zimě pětina včelstev

15/06/06

Zdroj: AGROWEB

V důsledku dlouhé zimy a chorob uhynulo u nás celkově zhruba 18 procent z 550 tisíc včelstev, které loni chovatelé zazimovali. Informoval o tom tajemník Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka. Nejhorší situace byla podle něj v Moravskoslezském kraji, kde byly ztráty v průměru čtvrtinové.

Následovaly Jihočeský a Olomoucký kraj, kde uhynula přibližně pětina včelstev. Nejlépe naproti tomu dopadli se zhruba desetiprocentními ztrátami chovatelé v Praze.
Úhyny způsobila především zima, která byla sice příznivá poměrně stálým, byť mrazivým počasím, ale trvala příliš dlouho. Včely pak mají problém s tím, že mají v sobě více výkalů, než pojme jejich trávicí trakt. Přirozené je pro ně vykonat potřebu mimo úl, což je v mrazivém počasí stojí život. Letos ale byly i případy, kdy tak činily v úlu, což zpravidla znamená úhyn celého včelstva.
Medu pro domácí trh by měl být podle Peroutky přes zvýšené ztráty dostatek. Objem produkce však bude záležet na počasí. To zatím příliš nepřálo, protože jaro bylo dosud spíš chladné, a bude tak méně jarního nektarového medu. Pokud ale bude další vývoj v nastávajícím období smíšeného a medovicového medu příznivý, může být nakonec výše produkce standardní a menší počet včel se vyrovná výnosem.
Naposledy zaznamenali chovatelé výrazné úhyny v zimě 2002/2003, kdy přišli o 23 procent, tedy zhruba o 110.000 včelstev. Za běžné se považují zimní úbytky do deseti procent.

Zařazeno v Aktuality