KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

SVS usiluje o omezení pesticidu Furadan kvůli travičům

15/06/06

Zdroj: AGROWEB

Kvůli úhynům divokých zvířat na otravu karbofuranem chce Státní veterinární správa ČR ztížit lidem nákup v současnosti volně dostupného pesticidu na trhu pod obchodním názvem Furadan. Jde o přípravek na ochranu rostlin ve formě postřiku a granulí. Podle zjištění ornitologů a veterinárních laboratoří jed používají traviči zvěře, uvedl mluvčí veterinární správy Josef Duben. Dodal, že v Evropské unii se již delší dobu uvažuje o povolení karbofuranu maximálně pro moření osiva.

Duben doplnil, že Letos laboratoře v Jihlavě a v Praze do května prokázaly otravu karbofuranem u 41 zvířat, u 19 káňat, šest orlů mořských, jeden pochop rákosní, tři straky a jedna koroptev. Otráveny byly dále tři vydry, ale i čtyři psi, liška, tchoř, kuna a hranostaj. Pod čísly Státního veterinárního ústavu v Jihlavě se skrývá šest hromadných otrav, dodal.
Karbofuran není podle Dubna obsažen v žádném přípravku, který byl schválen k používání v potravinářských nebo zemědělských provozech. Kvůli snadné dostupnosti používají traviči karbofuran do návnad. Takový způsob hubení volně žijících zvířat přitom zakazuje zákon na ochranu zvířat proti týrání.
Loni laboratoře prokázaly dvanáct otrav, především ptáků, také karbofuranem. Kvůli nárůstu počtu travičských případů zvolila letos Česká společnost ornitologická ptákem roku orla mořského. Jako dravec, který nepohrdne mršinami, je tento majestátní pták návnadami velmi ohrožen. Za polapení travičů vypsali ornitologové odměnu, naposled ve výši 35 tisíc korun. I podle Dubna by bylo nejlepším řešením situace odhalení travičů a jejich účinný postih soudem. Usvědčit pachatele je ale velmi obtížné, vysvětlil Duben. To je i důvod, proč správa usiluje o omezení prodeje pesticidu.

Zařazeno v Aktuality