KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Setuza hodlá vyrábět pouze biopaliva, s produkcí olejů a mýdel chce skončit do tří let

29/06/06

Zdroj: AGROWEB

Do tří let chce Setuza skončit s výrobou olejů, margarínů, mýdel a pracích prášků a bude vyrábět výhradně biopaliva. Informuje o tom dnešní MF Dnes, která cituje ředitele Setuzy Františka Janů. Ten vysvětlil jednoznačnou orientaci na biopaliva a opuštění tradiční výroby těžkou konkurencí mezinárodních koncernů s podobným sortimentem a požadavky obchodních řetězců, které firmě stlačují marže.

Setuza nyní rozšiřuje výrobu metylesteru řepkového oleje, který se má od ledna příštího roku plošně přimíchávat do motorové nafty. Investice do výroby metylesteru činí podle Janů zhruba 600 milionů korun, firmě ale přinese tržby přes tři miliardy korun ročně. Celková roční výroba metylesteru, který má být z poloviny z řepky a z poloviny ze sójového a palmového oleje, má dosáhnout 200 tisíc tun.
Firma uvažuje také o výrobě bioetanolu – nechala si vypracovat projekt na stavbu obřího lihovaru. Má jít o investici kolem 700 milionů korun. Výrobní kapacita lihovaru má být 150 tisíc tun bioetanolu ročně.
Setuza také plánuje rozšířit podnikovou teplárnu o spalovnu rostlinných zbytků z výroby metylesteru a biolihu. Ta by pak vyráběla „zelenou“ elektřinu.
Za první tři měsíce letošního roku firma hospodařila se ziskem 50,4 milionu korun. Ve stejném období loňského roku vykázala ztrátu 36 milionů korun. Tržby za prodej činily 1,9 miliardy korun. V prvním čtvrtletí loňského roku byly 1,636 miliardy korun.

Zařazeno v Aktuality