KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Požadavky potravinářů vůči nové vládě

20/06/06

Zdroj: AGROWEB

Potravináři budou po nové vládě chtít zlepšení podmínek pro podnikání a dobrý přístup k evropským fondům. Požadují také zachovat nižší sazbu DPH na potraviny a očekávají, že bude pokračovat národní podpora investic v tomto odvětví.
Novinářům to dnes řekli zástupci Potravinářské komory ČR.


Komora by přivítala, jak uvedl její prezident Jaroslav Camplík, například jednodušší značení potravin, avšak EU jde opačnou cestou. Uvažuje se o úpravě zdravotních tvrzení a o povinnosti uvádět nutriční hodnoty na výrobku. Podle Camplíka to bude znamenat velkou zátěž zejména pro malé a střední podniky kvůli nutnosti měnit obaly.
Prioritním požadavkem vůči vládě zůstává podle Camplíka řešení některých praktik obchodních řetězců, které využívají toho, že mají vůči dodavatelům zpravidla mnohem silnější vyjednávací pozici. Potravináři soudí, že je tuto věc třeba řešit na úrovni EU, nikoli jen v tuzemsku. Potravináři pojmenovali čtyři základní problémy: příliš dlouhé lhůty splatnosti ze strany řetězců, objevující se prodej za ceny nižší než náklady, výběr dodavatele formou anonymní internetové aukce a také privátní značky obchodníků.
Pomoci s investicemi v odvětví by měly podle komory evropské fondy a národní dotační program. Ten je podle náměstka ministerstva zemědělství Stanislava Kozáka schválen v Bruselu a může bez problému fungovat dál. Záležet ale bude na tom, kolik na něj vláda bude uvolňovat peněz.

Zařazeno v Aktuality