KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Potravinářská komora odmítá schválenou normu proti řetězcům

08/06/06

Zdroj: AGROWEB

Potravinářská komora odmítá schválenou podobu novely zákona o ochraně hospodářské soutěže, která má zamezit některým praktikám obchodních řetězců, na než si stěžují dodavatelé. Tak jak byla schválena, ale podle potravinářů přinese spíš problémy než užitek. Komora proto požádala minulý týden prezidenta republiky, aby novelu nepodepsal a vrátil ji Poslanecké sněmovně, která ji schválila, když přehlasovala předchozí veto Senátu.

Podle potravinářů jsou ale ustanovení o ekonomické závislosti vágní a nemají oporu ani v evropské ani v české legislativě. Posunují navíc problém do roviny smluvního vztahu konkrétního dodavatele a odběratele. Zpracovatel ale zřejmě nebude mít chuť si na chování řetězce stěžovat u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže jménem své společnosti, soudí komora, podle níž novela nepřinese užitek, ale může pouze zkomplikovat již tak složité vztahy na českém trhu.
Mluvčí Hradu Petr Hájek řekl, že normu, tak jako v jiných případech, posuzují experti, kteří dají prezidentovi svá doporučení. Verdikt hlavy státu by měl být znám do příštího čtvrtka.
Přijatá novela například definuje tzv. ekonomickou závislost a zakazuje její zneužívání. V praxi se nekalé praktiky objevují například ve formě vybírání poplatků za přijetí zboží do prodeje či neúměrně dlouhé doby splatnosti faktur.
Také podle předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martina Peciny je norma v nynější podobě těžko aplikovatelná. Ve schválené verzi byla totiž například v některých případech změněna definice toho, co se zapovídá. „Domníváme se, že by to nadělalo víc škody než užitku,“ řekl Pecina.
Proti normě ostře vystupovali poslanci ODS. Také podle dřívějšího vyjádření Zdeňka Juračky ze Svazu obchodu a cestovního ruchu je novela nadbytečná a kontraproduktivní. Namířena je údajně proti řetězcům , které si s ní ale nejspíš poradí. Výsledkem prý bude jen další zostření dodavatelsko-odběratelských vztahů. Pojem ekonomické závislosti je podle něj nestandardní a dotkne se také řady jiných odvětví.

Zařazeno v Aktuality