KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Poptávka výrobců biopaliv zvedla cenu řepky ve Francii

09/06/06

Zdroj: AGROWEB

Řepka na francouzském trhu podražuje. Srpnová dodávka řepkového semene se odpoledne zvedla o 1,25 eura na rekordních 256 eur za tunu (7217 korun), uvedli dnes obchodníci. Soudí, že důvodem zvýšení ceny této komodity je silná poptávka mezi výrobci biopaliv. Na trhu se projevuje nechuť prodávat a mnoho kupujících je ochotno zaplatit plnou cenu, řekl jeden ze zdrojů.

Nahoru šly na burze Euronext i ceny dalších termínových kontraktů řepky; únorová dodávka podražila o půl eura na 265,50 eura. Řepka podražuje i přes pokles cen ropy, podotýkají obchodníci. Někteří připomínají, že letos přijde nová sklizeň na trh o trochu později, což je další příčinou napjatého zásobování trhu.
Někteří lidé na trhu nesouhlasí s předpovědí hamburského analytika olejářské organizace Oil World, podle nějž se letos sklizeň řepky v Evropské unii zvýší. Dealeři očekávají sklizeň zhruba na loňské úrovni, ne o moc vyšší, přinejmenším ve Francii a Německu.
Oil World odhaduje, že v Německu letos sklizeň klesne na 4,9 milionu z loňských 5,05 milionu tun. Francouzská úroda řepky ale podle organizace vzroste o čtyři procenta na 4,68 milionu tun.
Podle posledního odhadu francouzské vlády se plochy řepky letos zvýšily na 1,31 milionu hektarů. Proti minulému roku je to více o 6,7 procenta, ale ve srovnání s pětiletým průměrem jde o nárůst o 17,8 procenta

Zařazeno v Aktuality