KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Pokuta za překročení mléčné kvóty je o něco nižší

20/06/06

Zdroj: AGROWEB

Množství, o které Česká republika překročila národní mléčnou kvótu je nakonec nižší, než se původně předpokládalo. Menší bude tedy i pokuta. Podle konečných údajů Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) představuje přečerpání 16 832,2 tuny oproti očekávaným zhruba 19 tisícům tun. Česko musí do konce září zaplatit do Bruselu sankci 148,9 milionu korun místo původně uváděných 167 milionů korun.

Průměrná sankce, kterou budou muset uhradit jednotliví producenti mléka, činí podle tiskové mluvčí SZIF Jitky Slukové
1,43 koruny za kilogram. Každý si dávku, kterou bude muset odvést, může spočítat podle vzorce uvedeného v příslušném vládním nařízení. Svůj výrobní limit překročilo 1464 producentů mléka.
Koncem minulého týdne začal SZIF podle své mluvčí rozesílat odběratelům mléka dopisy s oznámením o zahájení správního řízení. Dostane je 72 z celkem 86 registrovaných odběratelů, což jsou mlékárny a odbytová družstva. „Nejpozději do 31. července pak od nás obdrží rozhodnutí o udělení sankce včetně seznamu, kteří producenti mléčnou kvótu překročili. Také oni od fondu dostanou tuto informaci,“ dodala Sluková.
V uplynulém kvótovém roce, tzn. od 1. dubna 2005 do letošního 31. března dodali producenti odběratelům 2 695 764 tun mléka, tj. 100,63 procenta národní kvóty pro dodávky. Limit pro přímý prodej ČR využila s 2600 tun mléka z necelých 81 procent, a to díky převodu kvóty přímého prodeje na dodávkovou.

Zařazeno v Aktuality