KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Kabinet nechal rozhodnutí o podpoře biopaliv na nové vládě

15/06/06

Zdroj: AGROWEB

Na návrh ministra zemědělství Jana Mládka byl z dnešního jednání vlády stažen materiál, který řeší plošné zavedení biopaliv na českém trhu pohonných hmot od roku 2007. Připravený dokument hodnotí tři možnosti, jak postupovat při přimíchávání biosložky. Navrhují se přímé dotace výrobcům, plošné přimíchávání bez podpor nebo podpora vrácením spotřební daně. Rozhodnout má až nový vládní kabinet.

Podle Mládka by měl biopaliva řešit nový kabinet kvůli závažnosti celé záležitosti, ale i také tomu, že po vládním verdiktu bude muset rozhodovat také Poslanecká sněmovna o potřebných změnách zákonů. Mládek je zastáncem zavedení povinného přimíchávání biopaliv bez podpor. Nebyl by tak podle něj zatížen státní rozpočet, naopak polepšil by si asi o půl až tři čtvrtě miliardy ročně na vyšším výběru DPH. Tímto způsobem by navíc přimíchávání mohlo začít od ledna příštího roku, jak je plánováno, uvedl ministr.
Variantu doporučenou Mládkem preferovala také Evropská komise. Podle odhadů by ale bez dotace zdražil benzin s biolihem o 20 až 40 haléřů na litr a nafta s příměsí metylesteru řepkového oleje zhruba o 50 až 60 haléřů na litr.
Jak řekl Mládek, v připomínkového řízení měly největší podporu přímé dotace výrobcům biopaliv. Vynaložené peníze by měly zajistit, že biosložka benzin nezdraží. Náklady pro státní rozpočet by příští rok činily asi 1,06 až 2,03 miliardy korun a program v této variantě by mohl podle Mládka začít fungovat zhruba od poloviny příštího roku.
Na odpor Bruselu narazila zamýšlená podpora vratkou spotřební daně. Nesouhlasí s ní ani ministerstvo financí kvůli možným daňovým machinacím. Vratka, díky níž by pohonné hmoty kvůli přídavku biopaliv nezdražily, by stát vyšla v příštím roce asi na 1,2 až 2,3 miliardy korun. Tato varianta se všemi změnami zákonů je reálná tak k 1. lednu 2008, upozornil Mládek.
Odklady v rozhodování o programu biopaliv se nelíbí Agrární komoře. Podle jejího prezidenta Jana Veleby by bylo třeba tuto věc vyřešit co nejdříve, protože průtahy celý program ohrožují. Odklady trvají dva roky a zemědělcům mají biopaliva přinést odbyt pro část produkce.

Zařazeno v Aktuality