KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Druhá největší čínská investice v České republice

29/06/06

Zdroj: AGROWEB

V Hrobčicích u Bíliny na Teplicku by měl vyrůst nový závod na výrobu masových konzerv. S investicí více než 200 milionů korun ho postaví čínská potravinářská společnost Shanghai Maling. Jde o druhou největší zahájenou čínskou investici v České republice. Výroba má být zahájena od druhého čtvrtletí příštího roku. továrna zaměstná zprvu sto pracovníků, později až dvě stě, sdělil zástupce firmy Jiří Vančura.

V hrobčické továrně se má podle vančury vyrábět originální čínský lančmít, vepřové ve vlastní šťávě a klasická šunka v plechovém obalu. Při výrobě se budou využívat především české suroviny. Předpokládá se proto spolupráce s některým z domácích producentů vepřového masa, slibuje zástupce firmy. Na českém trhu čínská firma počítá s prodejem zhruba 15 až 20 procent produkce, zbytek bude směřovat na trhy v zemích Evropské unie a do USA.
Shanghai Maling patří mezi tradiční čínské potravinářské producenty. V novém závodě bude vlastnit prostřednictvím dceřiné společnosti šedesátiprocentní podíl. O zbývající se podělí dvě fyzické osoby.

Zařazeno v Aktuality