KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Agroturistika je stále okrajová

29/06/06

Zdroj: AGROWEB

Agroturistika je u nás stále okrajovou záležitostí. Počet farem nabízejících ubytování se příliš nezvyšuje. Hosty jsou převážně Češi. Zájem o dovolenou na českém venkově ale postupně zřejmě poroste.

Podle analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka se Česko nejspíš nikdy nebude moci srovnávat s Rakouskem, kde ubytování nabízí každý druhý sedlák. Podle odhadů tráví dovolenou na českých farmách ročně řádově 30 000 turistů, z toho asi 10 000 z ciziny. Ze zahraničí jsou to zejména Němci, Poláci a Nizozemci. Na celkových počtech zahraničních turistů, kterých loni přijelo přes šest milionů, se tak zájemci o farmy podílejí zanedbatelným počtem.
Agroturistika je plusem v tom, že přivádí turisty mimo Prahu a také že průměrná délka pobytu na farmě je výrazně delší než u běžného turisty – kolem pěti až sedmi dnů.
Zájem o dovolenou na českém venkově ale postupně zřejmě poroste. Pokud se podaří v ČR vybudovat několik kvalitně vybavených farem, které budou kromě možností jízdy na koních a nebo i práce při různých zemědělských činnostech nabízet ubytování na dobré úrovni, mohl by do deseti let trávit na českých farmách dovolené až dvojnásobek současného počtu turistů.
Beránek odhaduje, že služby v agroturistice poskytuje prostřednictvím cestovních kanceláří více než stovka subjektů, hlavně na východě a jihu Čech a na jižní Moravě. Podle poradkyně v agroturistice Marie Stříbrné může být celkově farem, které se zabývají službami pro turisty, asi 350. Agroturistika by podle ní potřebovala větší podporu, protože může venkovu, trpícímu nedostatkem pracovních příležitostí, velmi pomoci. Farem v tomto oboru by mohlo být i pětkrát víc, uvedla Stříbrná.
Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství Stanislava Němce vkládaly do agroturistiky zejména menší farmáři před několika lety velké naděje. Žádný boom ale nenastal a počet agroturistických farem spíše stagnuje. V Česku jsou proti sousednímu Rakousku, kde je agroturistika asi nejdál, horší podmínky, soudí prezident Agrární komory Jan Veleba. „Malých rodinných farem je tu poměrně málo, rozdílné jsou i přírodní podmínky,“ dodal. Podle názoru Veleby agroturistika zůstane i do budoucna pro zemědělce spíš okrajovou záležitostí.

Zařazeno v Aktuality