KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Zemědělci chtějí investovat s podporou operačního programu

17/05/06

Zdroj: AGROWEB

Mimořádný zájem o podporu z operačního programu zemědělství byl také v devátém kole příjmu žádostí, jehož uzávěrka byla 28. dubna. I v předchozím osmém kole přijal Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) nečekaně vysoký počet žádostí. Zemědělci chtějí naposledy využít možností operačního programu, od příštího roku přejdou investiční podpory pod Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova, jehož pravidla se zatím připravují.

Dvojnásobný zájem v porovnání s loňskem je o opatření podporující lepší zpracování zemědělských produktů a jejich marketing, kde se přihlásilo 34 zájemců. Investovat do lesů chce s dotací z operačního programu 69 žadatelů, zatímco v minulém roce jich bylo 28. Rekordní nárůst v počtu přijatých projektů je u titulu 2.1.2. na obnovu potenciálu a zachování zemědělské krajiny, jehož součástí je prevence před povodněmi. Letos SZIF zaregistroval 57 žádostí, přitom loni jich bylo pouze šest. Do obnovy lesnického potenciálu hodlá investovat dvacet žadatelů, což je o dva více než v minulém roce. Ministerstvo zemědělství podle Hugo Roldána z tiskového oddělení předpokládá, že 68 milionů eur, tj. zhruba 1,9 miliardy korun, vyčleněných pro letošní rok, pokryje požadavky zájemců z osmého i devátého kola. „Žádosti o podporu nyní kvantifikuje řídící orgán OP, výsledek budeme znát asi za tři týdny,“ dodal.

Zařazeno v Aktuality