KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory MZe ČR

Výrobky určené pro tepelné zpracování veterinární dozor nesleduje, s výjimkou salmonel

12/05/06

Zdroj: AGROWEB

U výrobků určených pro tepelné zpracování dochází právě při kuchyňské tepelné úpravě k jejich destrukci, proto v souladu s platnou veterinární legislativou Evropské unie nejsou s výjimkou salmonel předmětem sledování. Veterinární dozor sleduje jiné podmínky pro výrobu potravin tepelně opracovaných pro přímou spotřebu a jiné podmínky pro suroviny určené pro tepelné zpracování, uvedl mluvčí Státní veterinární inspekce Josef Duben.

Rozdílnost sledovaných podmínek doložil Duben na příkladu paštik a balených polotovarů z kuřecích prsních řízků. U paštik, jako tepelně opracovaných výrobků pro přímou spotřebu, nesmí výrobek obsahovat žádné škodlivé mikroorganismy, ani listérie, ani kampylobaktery, ani salmonely.
U polotovarů z prsních řízků se sleduje, zda pocházejí ze zdravé drůbeže, což je doloženo příslušnými veterinárními osvědčeními, přičemž se právě proto, že jde o výrobek určený k tepelné úpravě, sleduje přítomnost případných mikroorganismů v souladu s předpisy, které stanovují kritéria hygieny výrobního procesu. Jmenovitě se sleduje přítomnost salmonel. Tepelným kuchyňským zpracováním se případné jiné mikroorganismy spolehlivě zničí. Díky přísným hygienickým podmínkám při výrobě nemůže být obsah mikroorganismů přímo zdraví člověka ohrozit, vysvětli Duben.
Je obecně známé, že se v okolním prostředí vyskytuje celá řada mikroorganismů, které za pro ně příznivých podmínek mohou především masné výrobky kontaminovat. Jde o hnilobné bakterie, ale i již výše zmíněné listérie, popřípadě kampylobaktery či salmonely. Při ponechání masa delší dobu při pokojové teplotě, popřípadě při rozmražení a následném zmražení může však ve výrobcích dojít k jejich nežádoucímu pomnožení. Všechny tyto bakterie mohou způsobit především zažívací problémy, průjmy, popřípadě horečky, dodal Duben.

Zařazeno v Aktuality