KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Vláda schválila informaci o připravenosti ČR na pandemii chřipky

19/05/06

Zdroj: AGROWEB

Informaci o připravenosti na řešení pandemie ptačí chřipky dnes schválila vláda. Zásoby ochranných masek a účinné léky by při pandemii chřipky měly vystačit asi pro pětinu obyvatel. Na takové pokrytí by se Česká republika měla připravit, bylo by lepším standardem v Evropské unii, uvedl hlavní hygienik Michael Vít. Vláda odsouhlasila, že je třeba se zabývat zabezpečením vakcín.

Jak řekl Vít, není potřeba mít vakcíny pro všechny obyvatele. Stát však musí zajistit dostatečné množství vakcín pro rizikové skupiny. Poukázal na to, že k přenosu onemocnění mezi lidmi ještě nikde nedošlo. Kdyby k tomu došlo, tak přenos z Asie do Evropy podle něj potrvá jeden až tři měsíce. Za tuto dobu není schopen se žádný stát připravit, proto všechny dělají přípravu a Česká republika rozhodně není žádnou výjimkou, dodal. Ochrannými pomůckami by podle něj mělo být například vybaveno minimálně deset tisíc zdravotníků.
Léky a vakcíny by přednostně dostaly rizikové skupiny a lidé nezbytní pro chod státu. V případě pandemie by stát měl zajistit dodávky vody a energií, systém odpadového hospodářství, dopravní síť či komunikační systémy. Mezi osoby nezbytné pro chod státu se řadí také policisté, hasiči či zdravotníci. Počítá se například s dodávkami například i pro soudy, státní zastupitelství či věznice. Vít se domnívá, že Česká republika s léky pro pětinu obyvatel bude lepším standardem v EU.

Zařazeno v Aktuality